Ultimul clasic al tenisului. Roger Federer, jucătorul cu 20 de titluri de Grand Slam, se retrage după o carieră cu cifre fabuloase. „Are lovituri care nu există în manuale”

Roger Federer și-a anunțat retragerea de pe terenul de tenis. Are 41 de ani, accidentările nu-i dau pace, nu a mai jucat de un și a decis să spună „adio” sportului favorit. Cifrele lui sunt fabuloase. A câștigat 20 de competiții de Grand Slam, dar cea mai dragă i-a fost singura victorie din finala de la Roland Garros. Ion Țiriac și-a scos „pălăria” în fața lui. A spus, într-un interviu, că are lovituri „care nu există în manualul de tenis”.

Roger Federer se retrage după o carieră fabuloasă. A câștigat 103 turnee de tenis

Roger Federer și-a anunțat retragerea la 41 ani. O să-și ia „adio” de la fani, după Laver Laver Cup, programată să se desfășoară la Londra, în luna septembrie. Sportivul elvețian a avut multe probleme medicale în ultimele luni. S-a operat la genunchi și nu a mai jucat niciun meci de la turneul de la Wimbledon din 2021. Anul acesta a participat în calitate de invitat la o festivitate organizată de cei care au organizează competiția în care s-a impus de opt ori. A fost prima oară după anul 1997 când nu a jucat pe iarba londoneză.

„Mesajul pe care mi l-a transmis corpul meu în ultima vreme a fost clar. Am jucat peste 1.500 de meciuri de-a lungul a 24 de ani. Trebuie să recunosc când este timpul să-mi închei cariera competitivă”, a precizat el, când și-a anunțat retragerea.

A fost cumva cronica unui retrageri anunțate. De mai multe ori Federer a dat de înțeles că se gândește să renunțe, din cauza deselor accidentări serioase.

Roger Federer, „Mister Perfect” care a câștigat 20 de turnee de Grand Slam

Sigur că originile sale i-au adus multe nume legate de celebrele ceasuri elvețiene, dar i s-a spus și „Fed-Ex, Fed Express”, dar și „Mister Perfect”. Și a fost cu adevărat perfect în acest sport. A câștigat 20 de turnee de Grand Slam, dar cea mai dragă i-a fost singura victorie din finala de la Ronald Garros.

„Victoria de la Roland Garros este, probabil, cea mai mare din carieră, pentru că mi-o doream cel mai mult”, a spus după ce a câștigat trofeul.

Jucătorul elvețian a fost cel care a ocupat primul loc în clasamentul mondial masculin pentru un număr record de 237 săptămâni consecutive, între 2 februarie 2004 și 17 august 2008, detronându-l pe americanul Jimmy Connors (160 săptămâni).

A mai fost lider mondial și în alte două perioade și a adunat în total 302 de săptămâni pe primul loc. În cariera lui a câștigat 103 competiții profesioniste. A fost primul care l-a întrecut pe Ivan Lendl și ale sale 19 finale de Grand Slam, dar și pe Pete Sampras care câștigase 14 competiții de acest gen.

Ion Țiriac și-a scos pălăria în fața lui Roger Federer

Valorea lui Roger Federer a fost incontesabilă. Prin tenisul lui l-a cucerit și pe pretențiosul Ion Țiriac. Fostul campion român a dezvăluit că se uită cu plăcere la partidele în care protagonist era sportivul din Elveția.

„Federer are lovituri care nu există în manualele de tenis”, a spus fostul Țiriac.

„Nu mă uit la tenis la alți jucatori. Îl urmăresc doar pe Federer”, a declarat într-un interviu și Simona Halep despre primul jucător din toate timpurile care a câștigat cel puțin 65 de meciuri de simplu la fiecare din cele patru turnee de Mare Șlem.

Mai mulți jurnaliști l-au descris pe Federer ca pe „ultimul clasic al tenisului”.

Roger Federer, o adevărată„ mașină” de bani

Roger Federer se află pe locul 97 ATP, dar deși nu a mai jucat tenis din iunie 2021 a reușit să câștige o avere în acest sezon. Și ocupă primul loc în topul banilor pe care i-a încasat, din contractele de publicitate. Sportivului elvețian i-au intrat în conturi, în aceste sezon, 90 de milioane de dolari, conform unui top întocmit de Forbes. Se află detașat pe primul loc, deși concurenții lui au transpirat serios la antrenamente și la meciuri.

Iată cum arată TOP 10, conform Forbes:
1. Roger Federer – 90 milioane de dolari
2. Naomi Osaka – 56,2 milioane de dolari
3. Serena Williams – 35,1 milioane de dolari
4. Rafael Nadal – 31,4 milioane de dolari
5. Novak Djokovic – 27,1 milioane de dolari
6. Emma Răducanu – 21,1 milioane de dolari
7. Daniil Medvedev – 19,3 milioane de dolari
8. Kei Nishikori – 13, 2 milioane de dolari
9. Venis Williams – 12 milioane de dolari
10. Carlos Alcaraz – 10,9 milioane de dolari

Sursa Foto: Facebook