25 aug. 2024 | 15:51

Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat. Cum au încercat să se salveze, detalii cutremurătoare

News
Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat. Cum au încercat să se salveze, detalii cutremurătoare
Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat

Duminica trecută, Matteo Cannia a petrecut timpul pe o bancă cu vedere spre mare în Porticello până la miezul nopții, din cauza căldurii excesive care nu îi permitea să doarmă. La vârsta de 78 de ani și cu o experiență de pescar încă din copilărie, a observat primele fulgere.

Ultimele minute din viața pasagerilor blocați în iahtul luxos scufundat

În jurul orei 04:15 dimineața, Fabio Cefalù, un pescar care intenționa să plece în larg dar a renunțat din cauza furtunii, a observat brusc o lumină strălucitoare. A decis să își scoată barca și să investigheze. A găsit doar perne și scânduri de lemn plutind pe valuri. Superiahtul de lux Bayesian, ancorat la câteva sute de metri distanță, se scufundase deja. Totul s-a întâmplat într-un interval de 16 minute. Când nava a început să se răstoarne, o parte din pasagerii și echipajul iahtului au reușit să urce pe o plută de salvare, dar 7 dintre ei au murit.

„Am auzit tunetul și vântul și am decis să plec acasă. Pe măsură ce furtuna a crescut în intensitate, toată lumea s-a trezit. Apa intra în casa prietenului meu”, a povestit bărbatul.

Cum au încercat să se salveze, detalii cutremurătoare

Charlotte Golunski, o britanică, a fost aruncată în apă alături de fiica ei de un an, Sophie. Ea a descris cum și-a strâns copilul în brațe și l-a menținut la suprafață pentru a nu se îneca.

„Totul era negru în jurul meu și singurul lucru pe care îl auzeam erau țipetele altora”, a povestit ea.

Golunski, fiul ei și soțul ei James au fost salvați de un căpitan de barcă cu vele din zonă. În schimb, proprietarul iahtului și colaboratorul ei Mike Lynch a rămas prins pe nava care se scufunda. Lynch era un antreprenor renumit în domeniul tehnologiei din Marea Britanie, adesea numit „Bill Gates britanic”.

În luna iunie, miliardarul a fost găsit nevinovat într-un proces din Statele Unite, în care fusese acuzat de manipularea frauduloasă a valorii companiei sale, Autonomy, înainte de vânzarea acesteia către Hewlett Packard în 2011. El a planificat o vacanță pe iaht pentru a celebra achitarea sa. Cu trei zile înainte de scufundarea iahtului, cadavrul său a fost recuperat de scafandri din epavă. La o zi după aceea, trupul fiicei sale, Hannah, în vârstă de 18 ani, care urma să înceapă studiile la Universitatea din Oxford luna viitoare, a fost găsit de asemenea. Alte cinci persoane au murit în naufragiu, inclusiv bucătarul navei.

Procurorii consideră că nava a fost afectată de o rafală descendentă, un fenomen meteorologic caracterizat printr-un vânt puternic și localizat care se abate dintr-o furtună și se răspândește imprevizibil. Aceasta teorie contrazice rapoartele anterioare care menționau o trombă marină.