Ultima zi în care ai voie să pui varza la murat ca să iasă perfectă pentru sarmalele de Crăciun. E interzis să depășești data

de: Ana Chivu
28 10. 2022

Românii țin mult la tradiții și la produsele care le aduc aminte de copilărie. Printre acestea se numără: zacusca de legume, zacusca de pește, dulceața, gemurile diverse sau murăturile. Cu toate astea, varza fermentată este cea care nu lipsește din cămara tuturor românilor. Care este ultima zi în care ai voie să pui această legumă în saramură. Gospodinele știu foarte bine acest detaliu. Sarmalele de Crăciun o să iasă perfect dacă respecți regula!

Truc pentru gospodine: ultima zi în care ai voie să pui varză la murat

Majoritatea gospodinelor se grăbesc să termine bunătățile pentru cămara la care vor apela în sezonul rece. Multe dintre ele pun mai ales murături la fermentat, dar în special varza trebuie să fie gătită ca la carte.

Un număr mare dintre doamne nu știu că de Sfântul Dumitru se mănâncă bucate din varză dulce, ulterior doar din varză murată. Există totuși și o zi în care trebuie să se termine procesul. Mai exact, ultima zi pentru acest lucru este de Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Specialiștii recomandă ca gospodinele să cumpere varza cât mai albă, îndesată și cu o dimensiune medie. Leguma trebuie să aibă astfel de calități pentru a putea fi perfectă pentru sarmalele de Crăciun. De asemenea, dacă o pui de Sfântul Dumitru o să fie destul de acră pentru rețetele tale, dar și crocantă.

Rețetă de varză murată

  • Ingrediente

-20 de verze mici, cu frunză subțire
-8 legături de cimbru uscat
-15 crenguțe de mărar uscat
-1-2 mâini pline de piper boabe
-1, 5 kg sare

Mod de preparare: pas cu pas

Varza murată este nelipsită din casele românilor. Mulți dintre ei o consumă indiferent de anotimp, dar de cele mai multe ori este preferată în sarmalele de Crăciun. Ai mai jos indicațiile potrivite pentru ca produsul să iasă ca la carte.

  1. Spală varza și scobește cotorul
  2. Toarnă sare grunjoasă în mijlocul verzei
  3. Adaugă condimente pe fundul butoiului și îndeasă varza pe rând în recipient
  4. Închide butoiul și pune saramura
  5. Lasă legumele în recipient pentru 2-3 zile
  6. Așteaptă fermentarea
  7. Nu deschide butoiul pentru cel puțin două săptămâni.
  8. Suflă în varză pentru mai multe zile la rând și gustă legumă pentru a vedea cât este de acră
  9. Nu uita să adaugi între verze cimbru, boabe de piper, boabe de muștar, hrean și cimbru uscat
  10. Clătește varza cu apă după ce o scoți de la saramură și lasă frunzele la scurs înainte să faci sarmale
  11. Lasă frunzele în apă călduță pentru cel puțin 10 minute dacă sunt prea sărate.