Klaus Iohannis a anunțat în cursul zilei de miercuri că nu va opta pentru vaccinul anti-COVID-19 anunțat de Rusia. În ciuda veștii bune anunțate de Vladimir Putin, președintele României a oferit argumente pertinente pentru refuzul său de a-l folosi în spitalele românești.
În timpul conferinței de presă desfășurată la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă dorește să achiziționeze doze din vaccinul pe care Vladimir Putin l-a anunțat că ar fi fost înregistrat în Rusia. Din păcate, România nu are nicio șansă de a beneficia de efectele acestui antidot, deoarece președintele țării susține că nu există validări externe pentru acest vaccin.
„Am discutat azi la prânz cu ministrul Sănătății. Este important pentru români să știe că la acest moment în UE nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de vaccin.
România e parte din acest efort și s-a înscris la UE în prima etapă pentru 10 milioane de doze atunci când un vaccin va fi disponibil în UE. Dar la acest moment nu există un vaccin aprobat în UE.
România este parte din UE și încheie precontracte cu entități din UE. Nu există nicio validare externă pentru acel vaccin menționat„, a declarat șeful statului.
Vaccinul anunțat de Rusia a ridicat multe semne de întrebare, chiar și în rândul specialiștilor, cu toate că Vladimir Putin are încredere deplină în reușitele acestei soluții salvatoare, susținând că printre persoanele deja imunizate se află și fiica sa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii privește cu scepticism acest remediu împotriva COVID-19, subliniind faptul că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie.
„Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase. Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice„, a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, după ce a fost întrebat ce părere are despre apariția primului vaccin anti-COVID-19 în lume.