În cadrul ședinței de miercuri, premierul Ludovic Orban şi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, au discutat despre programul Prima Casă, stabilind astfel reguli noi de funcționare. Executivul a anunțat introducere aunui plafon care să fie în acord cu realitatea imobiliară de astăzi.
Pandemia a afectat zeci de sectoare, printre care și cel imobiliar. În cadrul programului de relansare al economiei, Ludovic Orban vrea să lămurească mai multe aspecte vizavi de condițiile de desfășurare ale programelor care își vor relua activitatea.
„Trebuie să clarificăm situaţia în programul Prima Casă. Aici o să avem nevoie de o reglementare legală care să clarifice modul în care se derulează programul. Aici vă rog să ţineţi cont de faptul că, faţă de momentul în care s-a dat reducerea, cota redusă de TVA de 5%, metrul pătrat construibil era 750-800, între timp metrul pătrat construit a crescut semnificativ şi trebuie să utilizăm un plafon care să ţină cont de realitatea de pe piaţa imobiliară de astăzi„, i-a solicitat Ludovic Orban lui Florin Cîţu.
La rândul său, ministrul Finanțelor i-a acordat credit premieului, confirmând cele solicitate de acesta: „La programul Prima Casă e adevărat, trebuie modernizat, trebuie adus la condiţiile de astăzi„, a răspuns Florin Cîţu.
În urmă cu patru luni, programul „Prima Casă” se transforma în „O familie, o casă”, un program care anunța că va introduce un plafon maxim pentru venituri, astfel suma de 4.500 lei era pentru clienții fără copii, respectiv 7.000 lei pentru cei care au minori în întreținere.
În urmă cu o lună, brokerul de credite, Dragoș Nechifor, dezvăluia pentru Digi24 că programul Prima Casă se mai finanța doar în anumite condiții, bine definite: „Astăzi se mai finanțează prin Prima Casă doar în situația în care clienții și-au făcut rezervare de fonduri în momente anterioare (…) Pe la final de februarie s-au alocat cele 2 miliarde de lei, fondurile aferente programului Prima casă pentru anul acesta, urmând că în aprilie Parlamentul să aprobe legea care schimbă programul Prima casă în varianta O familie, o casă, un program aproape identic, dar cu niște condiționări suplimentare, ceea ce duce acest tip de finanțare în zona mai degrabă socială”.
În cadrul aceleiași intervenții, brokerul afirma că deși sunt benefice, aceste schimbări nu sunt aplicate. Tot de la el am aflat că prețurile apartamentelor au scăzut în luna mai în 4 din 6 centre regionale cu 1,4%, comparativ cu luna aprilie.