Ultima oră. Românii au ieșit în stradă la miezul nopții. Proteste violente în toată țara împotriva noilor restricții: „Jos Guvernul! Criminalii!”

Ultima oră. Românii au ieșit în stradă la miezul nopții. Proteste violente în toată țara împotriva noilor restricții:
Proteste împotriva noilor restricții Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Prima seară sub noile restricții a fost una greu de acceptat de către majoritatea românilor, astfel că sute de oameni s-au strâns pe străzile mai multor orașe din țară pentru a protesta. Printre localitățile în care cetățenii au trăit o noapte zbuciumată se numără București, Constanța, Brăila, Galați și Arad.

Jandarmii nu au făcut față mulțimii

Duminică seara a fost prima noapte în care au intrat în vigoare noile restricții impuse de autorități, iar românii nu au putut accepta așa ușor decizia celor care ne conduc. În semn de nemulțumire, sute de tineri din marile orașe au organizat proteste spontane în cadrul cărora au scandat împotriva Guvernului și a noilor restricții care le îngrădesc libertatea.

În cursul zilei de duminică, milioane de români s-au adunat buluc în magazine pentru a profita de puținul timp liber ca să își procure cele necesare. Din păcate, după închiderea magazinelor, oamenii au stat la cozi în benzinării sau au optat pentru livrări la domiciliu.

Protestele au fost transmise live pe Facebook de către diferite persoane, iar scandările împotriva autorităților sunt numeroase și radicale, majoritatea dintre acestea solicitând demisia și libertatea: ‘Jos Guvernul!’, ‘Toate partidele, aceeași mizerie!’, ‘Libertate!’, ‘Jos cu starea de alertă!’, ‘Criminalii!’.

Pe toată durata manifestațiilor, polițiștii au escortat grupurile de oameni, asigurându-se că se respectă măsurile de restricție. Cu toate acestea, mai mulți protestatari au fost surprinși fără mască în mijlocul mulțimilor de oameni.

La București, sute de tineri s-au aflat în fața Guvernului mult după miezul nopții. Aceștia au plecat acasă abia dimineața, după ce au străbătut la pas bulevardele de referință ale Capitalei, precum Bulevardul Magheru, Piața Universității, dar și Iancu de Hunedoara.

„În noaptea de 28 spre 29 martie, și nu în orice noapte, în noaptea de duminică, timpul nu a mai avut răbdare și miile de oameni au ieșit să demonstreze împotriva rectricțiilor impuse de regimul Iohannis. Un moment istoric având în vedere bătaia de joc nesfârșită la care a fost supusă populația de la începutul pandemiei până astăzi”, a declarat Marius Tucă, în cadrul emisiunii pe care o moderează, potrivit alephnews.ro.

“Ieșiți în stradă! Vrem libertate”

Sute de oameni au ieșit în stradă și în Galați, blocând strada Galați, dar și alte artere. Cetățenii s-au revoltat împotriva noilor restricții, strigând într-o atmosferă de galerie “Libertate! Ieșiți în stradă! Huoo”.

Nici la Brăila atmosfera nu a fost una calmă, astfel că cetățeni au scandat “demisia” sau “Brăila, trezește-te”.
În Constanța, agitația a fost la fel de mare, astfel că zeci de tineri au umplut străzile orașului, cerându-le autoritățile să schimbe aceste restricții mult prea dure: „Libertate”, „hoții”, „masca jos”, deschideți HoReCa”, „Jos Chițac”, „jos Guvernul”, au fost câteva dintre scandările auzite din mulțime.

La Timișoara, orașul cu cea mai mare rată de incidență a cazurilor, oamenii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva lui Arafat. Oamenii, fără să poarte mască, au scandat: „Arafat, nu uita, Timișoara nu-i a ta”. Liderul protestului a transmis, de asemenea, că eventualele amenzi care vor fi date nu sunt legale.

Vezi imagini video de la Timișoara:

Proteste în București:

Proteste în Arad: