Ultima oră! Reacția președintelui Klaus Iohannis după atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Condamn cu putere în numele României”

Ultima oră! Reacția președintelui Klaus Iohannis după atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Condamn cu putere în numele României
Klaus Iohannis și Vladimir Putin

Războiul Rusiei în Ucraina a început în această dimineață, după ce Putin a transmis un mesaj în care a explicat că această confruntare nu va putea fi evitată. În urma invaziei rusești, mai multe orașe au fost atacate de trupele militare, iar în Kiev au fost observate cel puțin cinci explozii. Președintele României a transmis un mesaj din partea României prin care și-a exprimat dezacordul categoric față de acțiunile extreme ordonate de Vladimir Putin.

Klaus Iohannis amenință cu sancțiuni aspre

În cursul acestei dimineți, președintele României a transmis un mesaj dur față de războiul început de Rusia împotriva Ucrainei. Din păcate, toți pașii parcurși de Putin au condus în direcția clară a unui atac cu consecințe grave. Klaus Iohannis susține că Rusia a încălcat legile internaționale, acțiune care va atrage sancțiuni dure din partea multor țări.

„Condamn cu putere, în numele României, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, o nouă încălcare foarte gravă a legilor internaționale, a suveranității și integrității Ucrainei. Această agresiune va atrage o reacție puternică din partea comunității internaționale, cu consecințe majore și costuri mari”, a transmis președintele Klaus Iohannis pe Twitter, în această dimineață, imediat după atacul Rusiei asupra Ucrainei

Prin invadarea Ucrainei de către ruși se confirmă scenariul anunțat de administrația Biden în urmă cu două zile, iar consecințele vor fi dintre cele mai grave. De asemenea, Joe Biden a anunțat public în cursul acestei dimineți că trupele ruse și forțele separatiste care înconjoară țara sunt în poziție de atac, astfel că un război în cel mai scurt timp este iminent.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului le-a transmis jurnaliștilor că forțele ruse continuă să se apropie tot mai mult de graniță: „Sunt pregătite. Pot ataca în orice moment… cu o forță militară semnificativă”, a spus John Kirby.

După avertismentul emis de SUA, președintele rus Vladimir Putin a transmis un discurs surpriză, înregistrat în urmă cu două zile, în care a anunțat indirect atacul asupra Ucrainei, explicând că „Am luat decizia pentru o operaţiune militară. Acțiunile noastre sunt autoapărare de la amenințările la adresa noastră..”, a spus Vladimir Putin.

Pentru a ataca Kievul, dar și alte orașe precum Harkov, Mariupol și Odesa, Rusia a activat trupele militare aflate în toate punctele de frontieră, minimizând puterea armatei ucrainene, redusă numeric față de cea rusă.

Joe Biden, reacție categorică împotriva lui Vladimir Putin

Joe Biden a anunțat efectele catastrofale pe care războiul început de președintele rus îl va avea: „Președintele Putin a ales un război premeditat care va aduce pierderi catastrofale de vieți omenești și suferințe umane”.

De asemenea, președintele american a avertizat că Vladimir Putin va plăti pentru decizia sa, astfel că SUA alături de aliații săi vor pedepsi aspru această acțiune distructivă inițiată din cauza orgoliului nemărginit al liderului de la Kremlin.

„Numai Rusia este responsabilă pentru moartea și distrugerea pe care le va aduce acest atac, iar Statele Unite și aliații și partenerii săi vor răspunde într-o manieră unitară și decisivă. Lumea va trage Rusia la răspundere”, a adăugat Biden.