Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut ieri guvernelor să ia măsuri urgente pentru a proteja sănătatea și siguranța deținuților, precum și a altor centre închise, ca parte a eforturilor de a evita pandemia de coronavirus.
Fosta președintă din Chile a menționat că pandemia Covid-19 este prezentă în acest moment în închisori, centre de detenție preventivă și centre de detenție pentru imigrare, precum și în centre de îngrijire rezidențială și spitale psihiatrice.
„În multe țări, centrele de detenție sunt supraaglomerate. Oamenii sunt deseori reținuți în condiții de igienă precară și serviciile de sănătate sunt insuficiente sau chiar inexistente. Îndepărtarea fizică și izolarea sunt practic imposibile în astfel de condiții„, a adăugat aceasta.
Michelle Bachelet a confirmat că este conștientă de perioada de criză mondială pe care o traversăm și că toate guvernele sunt afectate și trăiesc situații sociale în care este dificil să se ia cele mai urgente decizii. Cu toate acestea, reprezentanta ONU a îndemnat autoritățile să nu-i uite pe cei aflați în închisoare sau pe cei aflați în centrele închise de sănătate mintală, în casele de bătrâni sau în orfelinate, întrucât neglijarea acestora ar putea avea consecințe catastrofale asupra tuturor.
„Este vital ca guvernele să țină seama de situația deținuților în planul lor de acțiune pentru criză, pentru a-i proteja pe aceștia, precum și personalul instituțiilor, vizitatorii și, bineînțeles, societatea în general. În fața focarului de coronavirus și a numărului tot mai mare de decese semnalate deja în închisori și în alte centre din tot mai multe țări, autoritățile trebuie să acționeze acum pentru a preveni pierderea de vieți în rândul deținuților și a personalului„, a spus Bachelet.
În calitate de reprezentantă a Națiunilor Unite, Înaltul Comisar a cerut guvernelor și autorităților competente să lucreze rapid pentru a reduce numărul deținuților, menționând că mai multe țări au luat deja măsuri în acest sens:
„Consider că autoritățile ar trebui să găsească modalități de eliberare a persoanelor încarcerate, în special vulnerabile la COVID-19, inclusiv deținuți vârstnici și bolnavi, precum și deținuții cu risc scăzut. De asemenea, aceste măsuri trebuie să răspundă în continuare nevoilor specifice de sănătate ale deținutelor, în special ale femeilor gravide, precum și ale persoanelor cu dizabilități și ale deținuților minori. Astăzi, mai mult ca oricând, guvernele ar trebui să elibereze orice persoană reținută fără o bază legală suficientă, inclusiv prizonierii politici și deținuți care au exprimat opinii critice sau disidente”, a adăugat oficialul ONU.