08 mart. 2022 | 06:58

Ultima oră! O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost bombardată de trupele rusești. Care este nivelul radiațiilor în acest moment

Politică
Ultima oră! O nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost bombardată de trupele rusești. Care este nivelul radiațiilor în acest moment
O nouă unitate nucleară din Harkov, sub bombardamentele rușilor

Bombardamentele rusești continua în mai multe orașe din Ucraina, în cea de-a treisprezecea zi de război. În urmă cu puțin timp, Agenţia pentru Energie Atomică a transmis că o nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente, potrivit The Guardian.

Efectele produse în urma exploziei

Din fericire, specialiștii au anunțat că, la acest moment, nu au fost înregistrate creşteri ale radiaţiilor în apropierea unității nucleare din nord-estul Ucrainei, care produce radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale şi este utilizată pentru cercetare şi dezvoltare. În urma bombardamentelor, autoritățile de reglementare s-au autosesizat, transmițând de urgență că există riscuri mari de creștere a radiațiilor.

„Am avut deja câteva episoade care compromit siguranţa la centralele nucleare ale Ucrainei”, a declarat, într-un comunicat, generalul Rafael Mariano Grossi.

De asemenea, Agenţia pentru Energie Atomică care lucrează pentru a asigura securitatea nucleară în timpul conflictului militar a avertizat că sunt necesare măsuri noi de prevenție pentru a evita desfășurarea unui atac nuclear cu reale pericole pentru omenire.

Trebuie să luăm măsuri pentru a preveni un accident nuclear în Ucraina, care ar putea avea consecinţe grave pentru sănătatea publică şi pentru mediu. Nu ne putem permite să aşteptăm”, a transmis Grossi.

De asemenea, autoritatea de reglementare ucraineană a anunțat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că, pentru moment, nu există posibilitatea schimbării de piese la centrala nucleară Zaporojie, recent bombardată. Anunțul a venit la o zi după ce Ucraina a anunțat că managementul unității nucleare este acum în mâinile comandantului forțelor rusești, unitate nucleară preluată imediat după bombardarea acesteia și stingerea incendiului izbucnit.

Securitatea nucleară, în pericol

Oficialii AIEA şi-au exprimat „profunda îngrijorare” privind gestionarea îndoielnică a celei mai mari centrale nucleare din Europa, care în prezent, este supravegheată de un comandant rus. Duminică, directorul general al agenţiei ONU, argentinianul Rafael Grossi a transmis că preluarea forțată de către ruși „încalcă unul dintre cei şapte piloni indispensabili ai securităţii şi securităţii nucleare”, subliniind importanţa ca personalul să îşi continue sarcinile de siguranţă şi securitate „fără presiuni nejustificate”.

Acesta a tras un semnal de alarmă privind lipsa legăturilor permanente dintre autoritatea de reglementare și conducerea centralei nucleare, acest lucru putând să reprezinte un real pericol pentru siguranța instalațiilor nucleare.

„Deteriorarea situaţiei comunicaţiilor vitale dintre autoritatea de reglementare şi centrala nucleară din Zaporojie este o sursă de îngrijorare profundă, în special în timpul unui conflict armat, care ar putea pune în pericol instalaţiile nucleare ale ţării în orice moment”, a avertizat Rafael Grossi.

În aceeași situație se află și centrala de Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din lume, care se află tot sub controlul trupelor rusești, alături de 100 de angajați ai centralei, capturați de 13 zile. De asemenea, alți 200 de gardieni ucraineni se află tot sub asediul trupelor rusești, potrivit BBC. Muncitorii de acolo sunt ținuți în condiții vitrege, având doar o masă din terci pe zi, stocurile alimentare fiind limitate.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Statul plătește 138.000.000 $ din cauza ”celui mai înfricoșător monstru”, condamnat la 360 de ani de închisoare
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Capital.ro
Veste bună pentru turismul românesc: Noua autostradă pe care se va putea ajunge mai ușor pe litoral
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Servicii medicale fără card de sănătate! Decizia CNAS luată la nivel național
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro