19 nov. 2020 | 07:22

Ultima oră. Ludovic Orban a făcut anunțul de care toată lumea se temea. Cum vor funcționa școlile de acum înainte

Sănătate
Ultima oră. Ludovic Orban a făcut anunțul de care toată lumea se temea. Cum vor funcționa școlile de acum înainte
Ludovic Orban anunță cum vor învăța elevii Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

În această perioadă extrem de tensionată, mulți părinți și copii au solicitat redeschiderea școlilor și reluarea orelor de curs la clasă. Această dorință a unora dintre părinți a fost împărtășită parțial de de cei cu putere decizională. Ludovic Orban a anunțat ieri seară cum vor învăța copiii în plină pandemie.

Cât timp va mai funcționa școala online

Ludovic Orban a vorbit ieri seară la Romania TV despre situația grea în care se află țara noastră din punct de vedere al cazurilor de COVID-19. Cu riscul de a supăra multă lume, Ludovic Orban a anunțat că elevii vor fi nevoiți să participe în continuare la orele online, până când numărul îmbolnăvirilor de coronavirus vor scădea semnificativ.

Cât timp va mai funcționa școala online

Școala online rămâne cea mai sigură soluție

”Până la o reducere semnificativă a numărului de infectări zilnice, învățământul se desfășoară online. Am fost criticați grav, prima oară că am deschis școlile în data de 14 septembrie, și după aia că am suspendat cursurile în clasă și am stabilit că se fac online.

Mai mult, ne-a fost dat exemplul țărilor care au păstrat școlile deschise. Aproape toate școlile care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile. În Franța au fost proteste pentru a se organiza învățământul online”, a declarat Ludovic Orban, la România TV.

Premierul a adus explicații cu privire la decizia adoptării învățământului online. Prin această metodă, Ludovic Orban susține că s-a dorit reducerea aglomerației și evitarea interacțiunii între grupurile mari de părinți și copii.

Școala nu reprezintă principala sursă de infectare

Șeful Executivului a mai subliniat și faptul că școala fizică nu era principala sursă de transmitere a virusului, ci acțiunile care erau necesare pentru a putea fi prezenți la școală. Din acest motiv, pentru a proteja bunicii, părinții și cadrele didactice, adică persoanele din categoriile de risc, a fost luată această măsură care se va menține atâta timp cât va fi necesar.

”Sunt măsuri care au fost luate pentru că populația de vârstă școlară, liceenii, cei care sunt în clasele primare, în învățământul gimnazial nu dezvoltă forme severe și de regulă sunt asimptomatici. Problema pe care o generează funcționarea școlilor nu trebuie privită strict din perspectiva riscului din școală.

În școală, riscul de transmitere a virusului este mai mic decât în alte ocazii. Problema este că funcționarea școlilor presupune creșterea aglomerației, grupuri de părinți, de bunici care își duc copii la școală, care interacționează între ei.

De asemenea, sunt o serie de alte activități legate de mersul la școală care cresc riscul de transmitere. Și pentru a-i proteja pe copii, și pentru a-i proteja pe profesori, pe învățători, și pentru a-i proteja pe prăinți și pe bunici, este mai bine să fie suspendate cursurile”, a mai spus prim-ministrul.

Ce s-a schimbat în situația elevilor fără acces la tehnologie

Ludovic Orban a explicat ce se întâmplă cu învățământul online pentru elevii din familiile defavorizate. Acesta susține că au fost oferite tablete și s-a crescut semnificativ numărul școlilor înscrise în programul online.

”Am crescut numărul școlilor conectate la internet cu peste 3.000. Am distribuit un număr impresionant de tablete. Am avut N întâlniri cu operatorii de telefonie mobilă, să mărească suprafața care este conectată la internet. Am făcut progrese foarte mari.

Sigur că nu există, la ora actuală, posibilitatea de conectare la internet a tuturor copiilor. (…) Numărul (copiilor care nu au acces la internet – n.r.) s-a redus constant în perioada aceasta. Nu poți să creezi diferențieri, adică să-i aduci la școală pe copii acolo unde nu există internet.

Nu poți pentru că creezi un alt tip de discriminare. Evident că vom găsi soluții de a asigura dreptul la educație al acestor copii. Această perioadă de suspendare a cursurilor nu va fi o perioadă foarte lungă.

Vine vaccinul, sperăm să scadă din intensitate al doilea val, care practic, a aruncat în aer numărul infectărilor în majoritatea statelor”, a dezvăluit acesta.

Parteneri
Acum s-a aflat totul. De ce inundațiile din Spania au făcut atât de multe victime
Redactia.ro
Ce pun turcoaicele în pilaf pentru a ieși cremos, gustos și cu o savoare de neuitat. Ingredientul care face diferența
Click.ro
A fost soluționat cazul avionului F-35 care a zburat de capul lui încă 100 de kilometri, după ce pilotul s-a ejectat
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
Iubitul însurat îi face toate poftele vedetei noastre, departe de soție și copii. Uite cu ce cadouri de lux o răsfață!
Unica.ro
Toți șoferii sunt obligați să facă asta acum. Cei care nu se conformează riscă amenzi uriașe
EVZ.ro
Ce afaceri are Sorin Brotnei de la Asia Express. Cu ce se ocupă concurentul, după ce a renunțat la muzică
Spynews
Marele actor s-a stins din viață. Toți românii l-au iubit. Va rămâne în memoria tuturor pentru totdeauna
Capital.ro
Imagine rară cu Silvia Chifiriuc și Petre Roman. Cum au fost surprinși cei doi în Iași. „O pereche minunată”. Petre Roman nu se mai vopsește
Avantaje
Pensionare cu DOI ANI mai DEVREME! Vârsta de PENSIONARE se MODIFICĂ. ANUNȚ de la Ministerul Muncii
Mediaflux
Declarații șoc! Cum răspund Oana Zăvoranu și Alex Ashraf acuzațiilor lui Horia Vlădescu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum au arătat Sorin Brotnei și soția lui în ziua nunții. Imagini inedite cu mireasa la brațul nașului Nicolai Tand
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro