Sorin Ion, secretarul de stat în Ministerul Educației a afirmat că nu exclude posibilitatea ca elevii cu vârste cuprinse între 12-15 ani să fie vaccinați în școli, cu acordul obligatoriu al părinților. În urmă cu puțin timp, Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare o solicitare prin care propune desemnarea unei persoane care să se ocupe de înregistrarea tuturor cadrelor didactice pe platforma destinată înscrierii pentru vaccinare.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, elevii ar putea fi vaccinați în cadrul unei campanii de vaccinare în școli, acest lucru putându-se realiza exclusiv cu acrodul părinților. Deciziile nu sunt luate, însă, pentru moment, nu se exclude această variantă.
„În cursul săptămânii trecute la sediul Guvernului am avut o întâlnire alături de domnul ministru al Educației, tema principală fiind vaccinarea la grupa de vârstă 12-15 ani. În cazul acestei categorii de vârstă acordul părinților este obligatoriu. Prin urmare, nu excludem o acțiune de vaccinare a elevilor în școli”, a spus Sorin Ion, secretar de stat la Educație, potrivit antena3.ro.
Din păcate, părinții și elevii nu au primit cu brațele deschise această idee, susținând că autoritățile nu comunică eficient și pe înțelesul tuturor elevilor.
„Am observat faptul că de multe ori comunicarea oficială, comunicarea care este factual corectă din partea Guvernului, nu ajunge la elevi. Fie din cauza faptului că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere și de percepție a fiecărui elev în parte”, a dezvăluit Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.
În urmă cu câteva zile, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a dezvăluir că vaccinarea la adolescenți este sigură, potrivit studiilor și informațiilor transmise de autoritățile țărilor în care acest tip de vaccinare merge foarte bine. Valeriu Gheorghiță și-a exprimat empatia față de grija și reticența părinților, oferind asigurări cu privire la siguranța și beneficiile vaccinării.
„În calitate de părinți, pentru noi, luăm o decizie, însă când ne gândim la copilul nostru, ne gândim evident cu o mult mai mare precauție. Avem la acest moment toate datele care să susțină că vaccinarea minorilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este benefică indubitabil.
În momentul de față, în Israel, se recomandă cu fermitate vaccinarea minorilor, pentru că s-a observat apariția de focare la copii în cel puțin două școli, care au generat peste 40 de cazuri”, a transmis medicul Valeriu Gheorghiță.
Medicul a dezvăluit, cu câteva zile în urmă, numărul tinerilor vaccinați în prezent în țara noastrăm acesta depășind 142.000, dintre aceștia, 16.139, cu vârste între 12-15 ani și 125.876 cu vârste între 16 și 19 ani.