Ultimă oră de la ANM! Meteorologii au emis cod portocaliu. Ce se întâmplă cu vremea în țară

Ultimă oră de la ANM! Meteorologii au emis cod portocaliu. Ce se întâmplă cu vremea în țară
Meteorologii au emis cod portocaliu

Urmează cea mai caldă perioadă din acest an, însă însoțită de furtuni și un nor de praf saharian. Specialiștii au emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru următoarele zile.

Cod portocaliu de vreme caldă

Temperaturile maxime în următoarele zile vor ajunge până la 40 de grade Celsius, în special în Muntenia și Oltenia. De asemenea, și Capitala se află sub cod portocaliu, iar majoritatea țării se află sub cod galben. Mai mult de atât, ANM a emis și avertizări de furtuni.

Astfel, începând cu ora 13:00, sub cod portocaliu se vor afla nordul și estul țării. Mai multe județe din țară se vor afla sub cod galben de vijelii. În timpul nopții, temperaturile vor coborî la 20 de grade Celsius.

„Continuă valul de căldură și persistența lui, dar în același timp vorbim și de accentuarea în intensitate. Începând de astăzi și până sâmbătă, va fi în vigoare o avertizare cod galben în cea mai mare parte a țării, privind temperaturile deosebit de ridicate atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții. Vorbim de temperaturi maxime între 34 și 39 grade Celsius. Minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 unități”, a spus Elena Mateescu, director ANM, la Digi24.

Nor de praf saharian deasupra României

Elena Mateescu, director ANM, a precizat că urmează cea mai călduroasă perioada din acest an. Temperaturile maxime vor ajunge până la 40 de grade Celsius cu întindere pe aproape tot teritoriul României. De asemenea, meteorologul spune că vremea va rămâne călduroasă și la începutul lunii august, cu temperaturi situate între 37 și 38 de grade Celsius.

„Întotdeauna când e val de căldură tropicală, acesta vine și cu praf saharian. Vom vedea zone, cu siguranță acolo unde vor fi ploi e posibil să avem și depuneri la nivelul solului și al suprrafețelor, mașini sau alte obiecte”, a spus Mateescu.

Pe de altă parte, meteorologii au emis și un cod galben și portocaliu de furtuni. Sunt așteptate vijelii, furtuni și intensificări ale vântului cu până la 80 km/h. În majoritatea zonelor, canicula este cuvântul de ordine, însă ne vom confrunta și cu zone cu instabilitate atmosferică accentuată pe intervale scurte.

„Până mâine dimineață la ora 02:00 va fi cod galben în centrul și nordul estul țării, iar până în această seară la 23:00 vorbim de un cod portocaliu pentru județe din partea de nord și centru – Marmureș, nord-estul Transilvaniei și aproape toată Moldova. Ne așteptăm la vijelii, intesificări ale vântului până la 70-80 km pe oraă și cantități de precipitații între 35-40 de litri pe metru pătrat”, a spus Mateescu.