04 feb. 2021 | 15:54

Ultimă oră! Ce se schimbă la scenariul verde și ce anunță ministrul Educației despre adeverințele medicale

Știri generale
Ultimă oră! Ce se schimbă la scenariul verde și ce anunță ministrul Educației despre adeverințele medicale
Un nou scenariu verde pentru 8 februarie

De la o zi la alta se schimbă lucrurile cu privire la începutul de semestru doi din acest an școlar. Într-un comunicat dat astăzi de Sorin Cîmpeanu, se anunță modificări cu privire la un nou scenariu verde. Aceste modificări fac referire la incidența ratei de infectare la nivel național, județean și local.

Un nou scenariu verde pentru 8 februarie

MInistrul Sorin Cîmpeanu anunța astăzi o nouă variantă pentru un nou scenariu verde pentru începutul semestrului doi din anul școlar 2020-2021. Noile modificări fac referire la incidența ratei de infectare la nivel național, județean și local.

Conform oficialului, noul scenariu verde ar putea trece sub 1,5 rată de incidență. Acest lucru înseamnă că numărul elevilor care se vor putea întoarce în bănci din 8 februarie să crească, în raport cu structur de până acum a scenariului.

„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie.

Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.

Noul scenariu verde poate intra în vigoare începând cu data de 8 ferbruarie 2021.

Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile

Anul trecut școlar, datorită pandemiei, s-a reglementat ca adeverințele medicale să fie trimise către școli în format electronic. În videoconferința de astăzi cu Inspectoratele școlare, Sorin Cîmpeanu a reiterat ideea menținerii acestei forme a adeverințelor și pentru semestrul doi.

”Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important.

Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, conform Digi 24.

În aceeași întâlnire s-a mai stabilit ca elevii care au simptome să nu se prezinte la școală, iar cei care sunt deja prezenți să poată fi testați, dar cu acordul părinților.

”Dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru. Trebuie să existe un consimţământ informat şi semnat al părinţilor. Acrodul trebuie să fie cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, a mai declarat ministrul astăzi la întâlnirea cu inspectoratele.

PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte de a cumpăra de pe aceste platforme Citește mai
Cancan.ro
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Stirile PROTV
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
EVZ.ro
Mare surpriză la Survivor All Stars. A plecat acasă un mare favorit
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Lacul din România, cu apa cea mai pură. Are proprietăți miraculoase
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au habar
Capital.ro
Surse: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte, atât cele prin Poştă cât şi cele de pe card! Hotărâre de guvern emisă special în acest sens
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se DAU pensiile mai DEVREME de PAȘTE! ANUNȚUL premierului CIOLACU
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro