Ultimă oră! Ce se schimbă la scenariul verde și ce anunță ministrul Educației despre adeverințele medicale

Ultimă oră! Ce se schimbă la scenariul verde și ce anunță ministrul Educației despre adeverințele medicale
Un nou scenariu verde pentru 8 februarie

De la o zi la alta se schimbă lucrurile cu privire la începutul de semestru doi din acest an școlar. Într-un comunicat dat astăzi de Sorin Cîmpeanu, se anunță modificări cu privire la un nou scenariu verde. Aceste modificări fac referire la incidența ratei de infectare la nivel național, județean și local.

Un nou scenariu verde pentru 8 februarie

MInistrul Sorin Cîmpeanu anunța astăzi o nouă variantă pentru un nou scenariu verde pentru începutul semestrului doi din anul școlar 2020-2021. Noile modificări fac referire la incidența ratei de infectare la nivel național, județean și local.

Conform oficialului, noul scenariu verde ar putea trece sub 1,5 rată de incidență. Acest lucru înseamnă că numărul elevilor care se vor putea întoarce în bănci din 8 februarie să crească, în raport cu structur de până acum a scenariului.

„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie.

Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat Ministrul Educației, la videoconferința cu inspectorii școlari.

Noul scenariu verde poate intra în vigoare începând cu data de 8 ferbruarie 2021.

Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile

Anul trecut școlar, datorită pandemiei, s-a reglementat ca adeverințele medicale să fie trimise către școli în format electronic. În videoconferința de astăzi cu Inspectoratele școlare, Sorin Cîmpeanu a reiterat ideea menținerii acestei forme a adeverințelor și pentru semestrul doi.

”Adeverințele eliberate pe primul semestru rămân valabile. Se vor lua în considerare și adeverințele în format electronic. Pe baza propunerilor primite o să introducem un articol conform căruia adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic, cred că este un lucru important.

Am anunțat deja de ieri că adeverințele medicale eliberate cu privire la vulnerabilitățile elevilor care împiedică venirea la școală vor fi luate în calcul, cele eliberate pe primul semestru”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, conform Digi 24.

În aceeași întâlnire s-a mai stabilit ca elevii care au simptome să nu se prezinte la școală, iar cei care sunt deja prezenți să poată fi testați, dar cu acordul părinților.

”Dacă elevul prezintă simptome, să nu se prezinte în colectivitate. Să nu se pună absențe sau să fie motivate. Va face obiectul adăugirilor la acest ordin de ministru. Trebuie să existe un consimţământ informat şi semnat al părinţilor. Acrodul trebuie să fie cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către Direcţia de sănătate publică/Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori”, a mai declarat ministrul astăzi la întâlnirea cu inspectoratele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI