Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, a fost depistat pozitiv COVID-19, după ce a manifestat simptome specifice virusului. Vestea tristă a fost transmisă de către Grupul de Comunicare Strategică, acesta anunțând și faptul că în cursul serii de luni va fi efectuat transferul ÎPS Pimen de la Spitalul din Suceava la Institutul „Matei Balş” din București, cu un elicopter, împreună cu un alt pacient.
Arhiepiscopul Sucevei, în vârstă de 91 de ani, a prezentat simptome de COVID-19, motiv pentru care a fost internat la Spitalul Județean Suceava. Starea de sănătate a ÎPS Pimen este una medie, însă cadrele medicale sunt de părere că în orice moment se poate agrava.
În prezent, cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române are semne severe de pneumonie, motiv care a dus la grăbirea transferului său la Institutul “Matei Balș” din București cu un elicopter. Potrivit medicilor, bărbatul care a fost transportat în elicopter cu ÎPS este intubat.
Grupul de Comunicare Strategică a adăugat faptul că va fi demarată o anchetă pentru a vedea cu cine a intrat în contact ÎPS Pimen, deși acest lucru poate fi puțin dificil, având în vedere că Suceava este județul cu cel mai mai mare număr de pacienți infectați din țară.
Fiind întrebat despre cum privește această situație a infectării ÎPS Pimen cu COVID-19, medicul Alexandru Rafila s-a arătat optimist și a declarat că ÎPS are multe șanse să se vindece, atâta timp cât a dus o viață pustnică, liniștită și nu are boli preexistente grave.
„Poate că este o persoană sănătoasă, nu are boli cronice, mai ales că probabil a avut un trai destul de ascetic și anumite boli, cum ar fi bolile cardio-vasculare sau diabet l-au ocolit și în această situație.
Poate să fie vorba despre o conjunctură favorabilă, mai ales dacă face cumva o formă cu simptomatologie redusă a bolii și nu face o formă gravă, complicată având în vedere că s-ar putea să nu aibă comorbidități”, a spus acesta pentru Digi24.
De asemenea, medicul Rafila subliniează modul incorect al gestionării situației la Suceava, considerându-l un exemplu negativ din care fiecare oraș ar trebui să tragă o concluzie. În prezent, un sfert din numărul pacienților infectați din țară sunt din Suceava.
„Mi se pare extrem de relevant acest exemplu, pentru că ne arată că o evoluție necontrolată a bolii, din cauza unei lipse de acțiune sau a unor comportamente total necorespunzătoare, fac ca un oraș relativ mic, cum este Suceava, care are în jur de 120.000 de locuitori, să producă un sfert din cazurile din România, ceea ce este impresionant”, a spus Rafila pentru Digi24.