În urmă cu o lună, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat cu privire la decizia autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România. Astfel, a fost solicitată limitarea numărului de angajați la un nivel similar cu cel al reprezentanților diplomatici şi tehnico-administrativi ai României în Rusia. La acel moment, răspunsul Rusiei a fost unul de acceptare, iar cu puțin timp în urmă, Valeri Kuzmin a făcut anunțul pe care România îl aștepta.
După solicitarea autorităților române de a-și retrage reprezentanții diplomatici, Rusia a trecut la acțiune, astfel că, recent, ambasadorul Federației Ruse la București a anunțat că fiecare al doilea diplomat rus din țara noastră va părăsi teritoriul țării noastre, până pe 7 iulie. Aceasta a fost și data solicitată de autoritățile române pentru reducerea personalului format din 51 de angajați ruși.
De asemenea, Valeri Kuzmin a anunțat suspendarea activității Centrului Rus pentru Știință și Cultură, fără a exista o perspectiva privind reluarea activității în perioada următoare.
”Ca urmare a reducerii drastice a cotei personalului diplomatic şi tehnico-administrativ al ambasadei, fiecare al doilea diplomat rus şi doi din trei angajaţi tehnici vor părăsi Bucureştiul.
Suntem nevoiți să suspendăm, fără perspectiva reluării în viitorul apropiat, activitatea Centrului Rus pentru Știință și Cultură, școala din cadrul Ambasadei și, de asemenea, să reducem la limită un număr de subunități administrative și tehnice.
Cu toate acestea, credem că vom putea menține nucleul funcțional al misiunii diplomatice, datorită căruia vor fi asigurate servicii consulare pentru cetățenii ruși, se vor menţine contacte cu compatrioții și relaţiile culturale și umanitare, deși într-un volum semnificativ redus”, a declarat ambasadorul Rusiei la București.
Astfel, Vladimir Putin și oamenii săi au decis retragerea a 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse din București, care au plecat, sâmbătă, împreună cu familiile lor, în cadrul unui zbor special civil efectuat de Rusia. Zborul a decolat după-amiază, cu o întârziere de aproximativ șase ore.
Deși nu au existat conflicte majore între țara noastră și Rusia, oficialii ruși și-au exprimat dezacordul față de ajutorul acordat Ucrainei, cu fiecare ocazie avută. Recent,Vladimir Soloviov, unul dintre propagandiștii de bază ai președintelui rus a adresat amenințări nucleare către România, privind un atac cu „arme nucleare tactice”.
Declarația halucinantă care a îngrijorat oficialii țării noastre a fost făcută, în direct, la emisiunea sa de la postul TV Rossia-1, ca răspuns la știrile legate de pregătirea piloților ucraineni în România pentru pilotarea avioanelor F-16.
„Înseamnă că România nu va mai fi. Înseamnă că România va trebui atacată cu arme nucleare tactice”, a spus Soloviov.
Din păcate, aceasta nu este singura amenințare a Rusiei la adresa României, astfel că, guvernatorul prorus al regiunii Herson a amenințat cu aruncarea în aer a podului Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Republica Moldova. Amenințările au fost făcute la scurt timp după atacul Ucrainei asupra podului care leagă Crimeea anexată de regiunea Herson.
„Un alt atac fără sens al regimului de la Kiev la instrucțiunile primite de la Londra. Nu schimbă cu nimic rezultatele „operațiunii militare speciale”. Demonstrează că este începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev. Încă un salut din inimă: știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și ale podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a spus Vladimir Saldo, guvernatorul prorus al regiunii Herson.
.