Un nou tip de ulei este aproape nelipsit din coșurile de cumpărturi ale clienților de la noi din țară, se vinde rapid în aproape toate supermarketurile. Explicația este evidentă, în condițiile în care mărcile românești pe care le găsim pe rafturile din Lidl sau Kaufland au preț aproape dublu.
Cu toate că țara noastră nu are probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu ulei, fiind cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, se pare că românii preferă, de la un timp, unul produs în afara granițelor.
Recent, pe rafturile celor mai mari lanțuri de supermaketuri de la noi din țară și-a făcut apariția brandul CU GUST, un ulei de floarea-soarelui produs în Ucraina.
Într-un magazin Kaufland din București, CU GUST se vindea la sticle de cinci litri la prețul de 38,99 lei, ceea ce înseamnă că un litru costa 7,8 lei. Acesta s-a ieftinit și mai mult, în condițiile în care a fost inclus într-o ofertă cu o reducere de 17%. La Lidl, înainte de Paște, un litru era vândut cu 8-9 lei, scriu cei de la ZF.
Nu este nicio surpriză că uleiul ucrainean a ajuns să fie cumpărat de români, în contextul scumpirilor din ultimele luni. Diferențele de preț sunt mari, mărcile locale costă aproape dublu.
Uleiul făcut în Ucraina este cu 40% mai ieftin decât brandul Unisol care, în Kaufland, costa 10,89 lei per litru, și cu 60% mai ieftin decât cel marcă proprie, vândut cu 12,99 lei/litru.
Uleiul pentru prăjit de la Spornic, produs de compania cu capital românesc Prutul, costă dublu față de cel din Ucraina, fiind pus la vânzare pentru 17,49 lei pe litru.
Te-ar putea interesa și: Ce conțin micii la caserolă care se vând în Kaufland, Carrefour sau Auchan. Nu îi mai cumpăra dacă apar aceste ingrediente pe etichetă
Premierul Ciucă a vorbit recent despre scandalul cerealelor din Ucraina. Prim-ministrul a anunțat că s-a decis înaintarea unei solicitări către Comisia Europeană pentru analizarea impactului pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina.
”Am luat o decizie ca împreună cu alţi cinci premieri să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei, legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina, şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole.
Până în acest moment pot să vă spun că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei, Dombrovski, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat, la finalul acestei şedinţe, să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, care are în vedere măsduri care să fie stabilite împreună cu Comisia, astfel încât să avem o măsură unitară.
Trebuie să ţinem cont că în acest moment se aplică un Regulament al UE, 870, din mai anul trecut şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile care trebuie revăzută”, a explicat premierul la Parlament.
Te-ar putea interesa și: Produsul care se ieftinește de la 1 mai în toate magazinele din România. Ajunsese la un preț uriaș, deși fermierii îl vindeau cu 2 lei