De ce vrea UE să bei mai multă apă de la robinet ca să economisești bani
Uniunea Europeană vrea să consumi mai multă apă de la robinet pentru că e mai ecologic pentru mediu și mai economic pentru buzunarul tău. Dar, nu prea se ia în calcul cât de nocivă e în marile orașe din România apa de la robinet.
Luna viitoare, în Parlamentul European ar urma să se voteze o directivă cu privire la creșterea calității apei potabile de la robinet din toate țările membre UE, pentru a se reduce costurile îmbutelierii apei minerale și a cantității de sticle din plastic aruncate în natură.
Se pare că românii sunt printre europenii care consumă cea mai puțină apă de la robinet, dar n-ar trebui să uimească pe nimeni, întrucât conductele din marile orașe de la noi sunt adevărate depozite de bacterii și alte substanțe toxice care ajung în așa-zisa apă potabilă.
Comisia Europeană este însă de părere că noua directivă va obliga imediat autoritățile și instituțiile avizate să sporească încrederea consumatorilor în apa de la robinet (da, sigur).
„Apa de la robinet este ieftină și ecologică. Membrii doresc măsuri precum instalarea de fântâni gratuite în locuri publice – inclusiv centre comerciale și aeroporturi – și încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante”, spun parlamentarii europeni.
Comisia Europeană crede că o apă potabilă mai curată la robinet ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%. Asta înseamnă pentru tine că economisești mai mult și se reduce și cantitatea deșeurilor din plastic care ajung în natură.
Conform Eurostat, un european consumă în medie 106 litri de apă îmbuteliată pe an, astfel că reducerea consumului de apă la sticlă ar putea reduce cheltuielile gospodăriilor din Europa cu 600 de milioane de euro pe an.
Datele lor sunt însă incomplete, întrucât nu se menționează și faptul că indivizii consumă apă și din alte lichide, cum ar fi berea, în compoziția căreia, apa cu siguranță provine de la robinet. Și e valabil pentru multe alte lichide (băuturi alcoolice și sucuri, deopotrivă). Prin urmare, ei fac referire doar la consumul din cadrul gospodăriei fiecăruia. Dar, sunt și oameni care, în general, nu prea beau apă (simplă). Iar aici, românii sunt un bun exemplu, ca să fim onești.
Da, un român consumă în medie 74 de litri de apă de băut de la robinet pe zi, dar asta nu înseamnă că nu consumă o cantitate suplimentară și din alte surse.
La polul opus, în România, consumul de apă îmbuteliată este de 90,2 litri pe cap de locuitor. Va fi o directivă destul de controversată care îi va afecta pe consumatori și pe producătorii care îmbuteliază apă minerală.