Decizia finală la nivel UE care îi afectează pe proprietarii debranșați de la încălzirea centralizată. Ce arată hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene?
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât în cursul zilei de joi că Dreptul Uniunii nu se opune reglementării naționale care are în vedere ca fiecare proprietar al unui apartament dintr-o clădire dintr-o proprietate comună să fie obligat să contribuie la costurile legate de energia termică ce alimentează părțile comune. În acest context, trebuie să aibă în vedere și spațiile comune ale blocului de acum încolo, conform deciziei. Dacă statele Uniunii Europene au dreptul să implementeze o astfel de măsură la nivel național. Cu toate că decizia a fost dată într-un caz din Bulgaria, hotărârea CJUE se va aplica la nivel european. Mai exact, decizia este obligatorie pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu probleme similare.
Totul s-a petrecut după ce doi cetățeni bulgari au refuzat să-și plătească facturile de energie termică ce privesc consumul de energie aferent instalațiilor interioare și a părților comune din clădirea în care se aflau apartamentele lor. Aceștia nu au contestat facturile în cauză. CJUE a decis în defavoarea debranșaților, iar instituția a hotărât că alimentarea cu energie termică a instalației interioare nu constituie o furnizare nesolicitată de energie termică centralizată. Curtea a indicat că este foarte dificil de conceput individualizarea în întregime a facturilor referitoare la încălzire, așa că a decis să fie plătită de absolut toată lumea.
A) Neder: „Uniunea Europeană va interzice centralele de apartament”.
Răspuns corect: Nici vorbă, ba dimpotrivă, în locuinţele din toată Uniunea Europeană (civilizată) oamenii se încălzesc şi fac baie cu apă caldă produsă de centrale de apartament/casă/bloc. Nu există nicio intenţie a Uniunii Europene, e doar un fake promovat de angajaţi şi susţinători ai sistemului centralizat. Precum şi cel cu taxa de poluare pusă pe centrale.
B) Neder: „Centralele de apartament sunt periculoase. Explodează!”
Răspuns corect: Nici vorbă, n-a explodat nicio centrală de apartament pe gaz nici la Buzău, nici în ţară. Dimpotrivă, au luat foc/explodat gospodării cu sobe, butelii, centrale pe lemne şi alte mijloace de încălzire. Centralele pe gaz sunt foarte sigure în exploatare şi au mai multe trepte de protecţie.
C) Neder: „E mai ieftin în sistemul centralizat”
Răspuns corect: Nu-i mai ieftin, ci de două ori mai scump. Preţul gigacaloriei în sistemul centralizat la Buzău e de, atenţie, 577 de lei (CLICK AICI). Prin comparaţie, gigacaloria produsă cu centrala de apartament pe gaz e de aproximativ 200 de lei
Andrei Neder, fost viceprimar (Sursa: buzoienii.ro)