25 apr. 2019 | 07:00

UDMR ne-a săpat justiția: argumentele lui Kelemen Hunor pentru aliața cu PSD-ALDE

Știri generale
UDMR ne-a săpat justiția: argumentele lui Kelemen Hunor pentru aliața cu PSD-ALDE
Este esențial ca națiunile conviețuitoare din Europa Centrală să facă o reconcilieze între ele și să realizeze că pot avea succes în Europa secolului XXI numai dacă cooperează. Autonomia ar fi un semn adecvat al unei astfel de cooperări. În loc să slăbească statul care îl acordă, îl îmbogățește. Există încă spațiu suficient pentru ambițiile naționale, sub formă de concurență pașnică. Dar, toate aceste lucruri sunt noțiuni utopice, deoarece, tot în cadrul Tratatului de la Trianon din 1920 României i s-a recunoscut titulatura de Stat Independent și Nedivizibil, cu alte cuvinte, teritoriile României nu pot fi împărțite sau separate, cu toate că, după cel de-al doilea război mondial, fără acordul guvernanților de la acel moment, s-a înfăptuit și acest lucru, prin preluarea Bucovinei și a altor regiuni de fosta URSS. În 2020, UDMR, exponentul principal al minorității maghiare din România, nu renunță la ideea de autonomie statală a Ținutului Secuiesc. Reeamintim că a izbucnit un nou scandal, după ce în decembrie 2019, în Camera Deputaților a fost depus același proiect, de data asta cu alte câteva puncte în plus, pentru autonomie, trecut tacit în aprilie 2020 și respins în Senat la începutul lunii mai. Cu toate acestea UDMR spune că militează de trei decenii pentru păstrarea identităţii culturale şi lingvistice a maghiarilor din România.

Dragnea și ai lui au modificat Codurile Penale, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără votul deputaților UDMR. Kelemen Hunor a argumentat votul maghiarilor din Parlament.

Se știa de câteva zile că majoritatea parlamentară a PSD-ALDE a fost periclitată de migrările la Pro România a mai multor social democrați. Cu toate acestea, PNL, USR-PLUS sau Pro România nu au putut opri modificările legislative aduse Codurilor Penale. Majoritatea la vot a fost obținută, din nou,  prin intermediul UDMR. Este departe de a fi prima oară când minoritățile stabilesc destinul țării, iar Dragnea se pricepe de minune la a negocia cu oficialii acelor grupuri parlamentare.

În mod previzibil, Kelemen Hunor a fost nevoit să dea câteva declarații pentru a argumenta votul UDMR în favoarea modificării codurilor penale. Argumentele au fost împrumutate de la Dragnea și au mici șanse să fie convingătoare.

„Curtea Constituţională a anulat o grămadă de prevederi din Codul penal şi Codul de procedură penală. În comisie nu s-a adăugat nimic la deciziile Curţii Constituţionale, nu s-a adăugat nicio virgulă. Noi am spus că deciziile Curţii Constituţionale, într-o ţară democratică, indiferent că ne plac sau nu ne plac aceste decizii, trebuie să fie respectate. Este responsabilitatea Guvernului, pe de o parte, şi responsabilitatea Parlamentului, pe de altă parte, să pună de acord legile cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat, miercuri, liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Ca penibilul întregului context să fie maxim, UDMR-istul a insitat pe faptul că a fost greu. „Sigur, nu e foarte plăcut, nu este foarte simplu să faci astfel de amendamente şi noi am spus că în cazul în care nu se schimbă nicio virgulă faţă de deciziile Curţii Constituţionale, atunci noi nu avem o problemă în acest moment cu aceste coduri, cu toate că noi Codul penal nu l-am votat iniţial, fiindcă aveam o problemă cu acel articol despre care am mai spus, care a şi căzut la Curtea Constituţională”, a spus Kelemen Hunor.

Nu a durat mult până când discuția a deviat câtre lipsa autostrăzilor, de parcă asta s-a votat astăzi în Camera Deputaților. „Dar după 15 ani de zile să nu construieşti o autostradă, să nu faci o investiţi în Portul Constanţa, să nu faci lucruri care sunt necesare, dar să dezbaţi în continuare justiţia şi apoi când trebuie să pui deciziile Curţii Constituţionale în legislaţie spui că nu, că nu ştiu ce… Nu avantajează până la urmă nici pe domnul Dragnea, nici pe domnul Tăriceanu această modificare. Cred, aşa am înţeles de la colegii mei, că nu au nicio legătură, după deciziile Curţii Constituţionale în niciun caz. Înseamnă că nu meriţi să fii în Parlamentul României. Asta e, sunt decizii grele, nu sunt decizii uşoare”, a concluzionat Kelemen Hunor.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Se schimbă totul pentru români. Ce aduce decizia așteptată de decenii
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro