UDMR ne-a săpat justiția: argumentele lui Kelemen Hunor pentru aliața cu PSD-ALDE

Autor: Puiu Alexandru - 07:00, 25 apr. 2019

Dragnea și ai lui au modificat Codurile Penale, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără votul deputaților UDMR. Kelemen Hunor a argumentat votul maghiarilor din Parlament.

Se știa de câteva zile că majoritatea parlamentară a PSD-ALDE a fost periclitată de migrările la Pro România a mai multor social democrați. Cu toate acestea, PNL, USR-PLUS sau Pro România nu au putut opri modificările legislative aduse Codurilor Penale. Majoritatea la vot a fost obținută, din nou,  prin intermediul UDMR. Este departe de a fi prima oară când minoritățile stabilesc destinul țării, iar Dragnea se pricepe de minune la a negocia cu oficialii acelor grupuri parlamentare.

În mod previzibil, Kelemen Hunor a fost nevoit să dea câteva declarații pentru a argumenta votul UDMR în favoarea modificării codurilor penale. Argumentele au fost împrumutate de la Dragnea și au mici șanse să fie convingătoare.

„Curtea Constituţională a anulat o grămadă de prevederi din Codul penal şi Codul de procedură penală. În comisie nu s-a adăugat nimic la deciziile Curţii Constituţionale, nu s-a adăugat nicio virgulă. Noi am spus că deciziile Curţii Constituţionale, într-o ţară democratică, indiferent că ne plac sau nu ne plac aceste decizii, trebuie să fie respectate. Este responsabilitatea Guvernului, pe de o parte, şi responsabilitatea Parlamentului, pe de altă parte, să pună de acord legile cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat, miercuri, liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat de Mediafax.

Ca penibilul întregului context să fie maxim, UDMR-istul a insitat pe faptul că a fost greu. „Sigur, nu e foarte plăcut, nu este foarte simplu să faci astfel de amendamente şi noi am spus că în cazul în care nu se schimbă nicio virgulă faţă de deciziile Curţii Constituţionale, atunci noi nu avem o problemă în acest moment cu aceste coduri, cu toate că noi Codul penal nu l-am votat iniţial, fiindcă aveam o problemă cu acel articol despre care am mai spus, care a şi căzut la Curtea Constituţională”, a spus Kelemen Hunor.

Nu a durat mult până când discuția a deviat câtre lipsa autostrăzilor, de parcă asta s-a votat astăzi în Camera Deputaților. „Dar după 15 ani de zile să nu construieşti o autostradă, să nu faci o investiţi în Portul Constanţa, să nu faci lucruri care sunt necesare, dar să dezbaţi în continuare justiţia şi apoi când trebuie să pui deciziile Curţii Constituţionale în legislaţie spui că nu, că nu ştiu ce… Nu avantajează până la urmă nici pe domnul Dragnea, nici pe domnul Tăriceanu această modificare. Cred, aşa am înţeles de la colegii mei, că nu au nicio legătură, după deciziile Curţii Constituţionale în niciun caz. Înseamnă că nu meriţi să fii în Parlamentul României. Asta e, sunt decizii grele, nu sunt decizii uşoare”, a concluzionat Kelemen Hunor.