Războiul din Ucraina devine tot mai tensionat, astfel că rușii nu se opresc nicio clipă din atacurile ce slăbesc anumite zone ucrainene, ba mai mult, generează morți. În ciuda speranței lui Volodimir Zelenski de a câștiga acest război, Vladimir Putin pare că renaște asemenea păsării Pheonix, astfel că, de la o zi la alta, veștile privind o revenire a armatei ruse nu întârzie să apară. Mai noi, au existat discuții cu un aliat important al Rusiei, vizând o legătură mai strânsă între armate.
Atunci când lucrurile păreau să fie favorabile Ucrainei, având în vedere avansarea pe flancul sudic în zona Klishchiivka, din regiunea Donețk, apar informații menite să intimideze evoluția acestui conflict. Astfel, ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a anunțat, luni, în cadrul unei întâlniri cu Nikolai Evmenov, comandantul-șef al marinei ruse, dorința de a-și consolida relațiile dintre cele două armate, respectiv, cea rusă și cea chineză, cu scopul de a progresa pentru a atinge un nou nivel.
„Prin eforturile comune ale ambelor părți, relațiile dintre cele două armate vor continua să se aprofundeze și să se consolideze, să facă în mod constant noi progrese și să atingă un nou nivel”, a transmis ministrul Apărării chinez.
Oficialul și-a exprimat speranța privind dezvoltarea unei comunicări puternice între cele două armate marine, așa încât, să se creeze contextul organizării în mod regulat a unor exerciții comune și să „extindă cooperarea practică”, potrivit unei declarații a Ministerului Apărării de la Beijing, citată de Bloomberg.
Noile declarații vin după apariția unor semne evidente privind dorința Beijingului de a-și consolida relațiile cu Moscova, imediat după revolta grupului Wagner, aceasta fiind cea mai mare amenințare la adresa regimului lui Putin.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat ulterior că susține acțiunile Rusiei pentru a menține stabilitatea națională, în timp ce ministrul de externe Qin Gang a organizat o întrevedere cu ministrul adjunct de Externe rus, Andrei Rudenko.
Așa cum se știe, încă de la începutul războiului, China a fost unul dintre puținii susținători ai Rusiei, astfel încât, țara a refuzat să se alăture oricărui tip de sancțiune împotriva Rusiei, dintre cele impuse de Occident, în special de SUA.
Cel mai puternic interes comun pe care îl au Beijingul și Moscova este acela de a contesta dominația SUA în ordinea mondială, în timp ce se confruntă cu legături tot mai tensionate cu multe democrații puternice din lume.
Mai mult, China are interes de a se opune puterii SUA după ce ministrul chinez al Apărării, Li, a fost sancționat de Washington în 2018, în urma unei achiziții de arme rusești, în timp ce China a refuzat să reia dialogul militar la nivel înalt cu SUA până când aceste restricții nu vor fi ridicate.