Ucraina și țările aliate primesc o lovitură puternică din partea Iranului, care a anunțat, astăzi, testarea cu succes a unei rachete balistice de tip Khorramshahr 4, ce are o rază de acţiune de 2.000 de kilometri, fiind capabilă să transporte un focos de 1.500 de kilograme. Anunțul a fost transmis de o agenție de stat, fiind însoțit de avertismente pentru rivali, cât și de încurajări pentru aliați. La ce trebuie să se aștepte Occidentul?
Racheta balistică testată cu succes de către Iran a fost denumită Khaibar, după cetates evreiască cucerită de luptători musulmani la începuturile răspândirii islamului.
Aceasta rachetă este a patra generaţie a seriei Khorramshahr, având o lungime de 13 metri. Potrivit agenției de presă de stat Mehr, racheta este echipată cu motoare cu combustibil lichid şi este mai precisă decât versiunile anterioare.
Testarea acesteia s-a desfășurat cu o semnificație aparte, astfel că în acea zi s-au împlinit 41 de ani de la victoria de la Khorramshahr, oraş aflat la graniţa cu Irakul şi cucerit de acesta la începutul războiului iraniano-irakian din intervalul de timp 1980 şi 1988, iar apoi recuperat de militarii iranieni, în mai 1982.
În ciuda tuturor opozițiilor exprimate de SUA și de statele europene, Iranul deține în continaure unul din cele mai ample programe de rachete din Orientul Mijlociu.
Mai mult, oficialii au dat asigurări cu privire la faptul că, dacă se dorește, armele sale pot atinge Israelul şi bazele SUA din regiune, iar continuarea producției este explicată de Teheran drept un mod de apărare în fața pericolelor. După anunțul testării rachetei balistice, ministrul iranian al Apărării a lansat un avertisment grav la adresa rivalilo, pe care îi avertizează că își vor apăra țara cu orice preț. Cu privire la aliați, ministrul dă asigurări că va continua să-i susțină pentru a contribui la stabilitatea din regiune.
„Mesajul nostru către inamicii Iranului este că ne vom apăra ţara şi realizările sale. Mesajul nostru către prietenii noştri este că vrem să contribuim la stabilitatea regională”, a declarat ministrul iranian al Apărării, Mohammadreza Ashtiani.
Potrivit ziarului american, The Wall Street Journal, Iranul îi furnizează Rusiei cantităţi mari de obuze de artilerie iraniană şi alte muniţii prin Marea Caspică pentru a-și susține armata în războiul din Ucraina.
Potrivit ziarului citat, acest transport masiv de muniție către Rusia reprezintă „o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran”, subliniază WSJ. Cu toate acestea, încă nu a fost găsită o soluție care să împiedice legăturile dintre Iran și Rusia, în vreme ce Teheranul trece la un alt nivel de acțiuni, dar și de amenințări.
Anunțul Iranului privind testarea unei rachete balistice vine la câteva ore după ce Volodimir Zelenski a lansat un apel către această țară care susține Rusia în comiterea crimelor de război. Liderul ucrainean a tranmis un mesaj emoționant prin care a reamintit câteva dintre decesele dramatice cauzate de rachetele iraniene folosite de Rusia în bombardamentele din Ucraina.
”Căutăm constant instrumente pentru a duce rata de doborâre a dronelor iraniene la 100%. Dar astăzi, având în vedere că astfel de atacuri sunt în desfăşurare, aş vrea să fac apel direct la oamenii din Iran. La toţi – societate, ulama (învăţaţi musulmani – n.r.) iranieni, la fiecare familie iraniană, la acei oameni care pot influenţa deciziile guvernamentale din iran.
O întrebare simplă: de ce vreţi să fiţi complici la teroarea rusească? De ce sunteţi de partea statului malefic? Lumea vede ce se întâmplă şi voi toţi în Iran vedeţi. Sprijinirea răului nu poate fi negată. Deşi am învăţat să doborâm majoritatea dronelor voastre kamikaze pe care le daţi Rusiei, sunt şi lovituri. Când o dronă iraniană ucide o tânără ucraineancă însărcinată şi pe soţul ei, în casa lor, de ce aveţi voi, mame şi taţi din Iran, nevoie de asta?
Când dronele voastre Shahed lovesc un cămin de studenţi, oameni mor, izbucneşte un incendiu, vin salvatorii şi în câteva minute loveşte o a doua dronă Shahed, luând vieţile celor care salvau vieţile altora…. De ce are nevoie Iranul de astfel de crime cinice? Comise de mâinile Rusiei, dar cu armele voastre. Ce obţineţi voi, oamenii din Teheran, Shiraz, sau din Saqqez, ori din orice alt oraş din ţara voastră, din asta?”,