Ucraina a primit o armă care poate schimba soarta războiului imediat. Ce este JDAM-ER şi cum funcţionează
Statele Unite au furnizat în cele din urmă Forțelor Aeriene ucrainene un nou tip de bombă aer-sol ghidată care va schimba modul în care Ucraina atacă forțele rusești. Administrația Biden a anunțat că Ucraina va primi bombe JDAM-ER ca parte a pachetului de ajutor de 1,85 miliarde de dolari anunțat în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington în decembrie 2022, potrivit New York Times.
Arma care poate schimba războiul din Ucraina
Vorbind la Simpozionul șefilor aerieni africani din 28 februarie, generalul James Heckler, din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat că forțele ucrainene au primit un nou tip de muniție de precizie care le va oferi o anumită rază de acțiune și capacități extinse.
„Recent, tocmai am primit niște muniții de precizie pentru Ucraina care au avut o rază de acțiune extinsă și care merg puțin mai departe decât bomba de aruncare gravitațională și au ghidare de precizie.
Aceasta este o capacitate recentă pe care am reușit să le-o oferim, probabil în ultimele trei săptămâni.”, a declarat generalul Heckler, citat de The War Zone.
Joseph Trevithick de la „The War Zone” a confirmat ulterior cu generalul Heckler că acesta se referea la Joint Direct Attack Munition-Extend Range (JDAM-ER), „Muniție de atac direct cu rază de acțiune extinsă”, bombe ghidate cu precizie, cunoscute după abrevierea lor, JDAM-ER.
Vezi și: Şeful NATO, îngrijorat că Rusia ar putea lansa arme nucleare în Ucraina. Situaţia e complicată
Ce este JDAM-ER şi cum funcţionează
Kiturile JDAM standard sunt concepute pentru a fi cuplate la diferite tipuri de bombe din seria Mk 80, iar alte muniții proiectate în jurul aceluiași factor de formă, transformându-le în arme ghidate cu precizie, explică specialiștii militari americani.
„Kitul complet JDAM-ER constă într-o nouă coadă, care conține un sistem de ghidare cu sistem de navigație inerțială (INS) asistat de GPS și curele care merg în altă parte de-a lungul corpului bombei, oferindu-i o capacitate limitată de a plana spre ținta desemnată”, a adăugat Joseph Trevithick.
Noile bombe JDAM ale Ucrainei ar putea fi folosite în mai multe moduri, potrivit lui David Axe de la Forbes. Dar cel mai mare beneficiu al acestora este că ar permite Forțelor Aeriene ucrainene să lanseze un nou tip de campanie aeriană.
„Zburând la joasă înălțime și rapid spre linia frontului, un avion cu reacție ucrainean care transportă o încărcătură de JDAM-ER ar putea să se ridice și să „arunce” bombele ca un aruncător de softball care lovește pe sub mână. Aruncarea bombelor JDAM-ER ar putea fi cheia unei noi campanii aeriene pentru Ucraina”, a scris Axe, menționând că bombele vor oferi Forțelor Aeriene ale Ucrainei o rază de acțiune mai mare.
„Ucraina ar putea imita tacticile aeriene ale Rusiei”
Potrivit jurnalistului de la Forbes, escadrilele Forțelor Aeriene din Ucraina au fost limitate de la începutul războiului în ceea ce privește capacitatea lor de a lovi ținte rusești. Dar JDAM-ER ar schimba totul în ceea ce privește modul în care piloții de vânătoare ucraineni pot opera.
„Escadrilele ucrainene care în prezent sunt limitate la a lovi la nu mai mult de câțiva kilometri de front ar putea, cu noile lor bombe, să arunce în aer forțele rusești la 80 de kilometri distanță. Ucraina ar putea imita tacticile aeriene ale Rusiei.
Cu JDAM-ER, forțele aeriene ucrainene ar putea face cu avioanele de luptă Mikoyan MiG-29 și Sukhoi Su-27 și cu bombardierele Sukhoi Su-24 ceea ce fac forțele aeriene rusești cu bombardierele grele Tupolev Tu-95 și Tupolev Tu-160. Ucraina ar putea să lovească și să distrugă ținte „a căror distrugere contribuie efectiv la efortul de război al Ucrainei.”, a explicat Axe.
Jurnalistul a mai menționat că forțele aeriene ucrainene ar putea viza poduri, depozite de aprovizionare și chiar concentrații de trupe sau cartiere generale de comandă.