Uber intră în legalitate. Guvernul a adoptat OUG care reglementează ridesharing-ul

Autor: Claudiu Surmei - 20:39, 25 iun. 2019
Uber, Clever și Bolt intră în legalitate

Uber, Clever și Bolt intră în legalitate. Guvernul a adoptat, marți, o Ordonanță de Urgență care reglementează serviciile de tip ridesharing, în urma protestelor repetate ale taximetriștilor care s-au plâns că ei au tarif fix, în timp ce șoferii care folosesc platformele de ridesharing au tarif dinamic.

Uber, Clever și Bolt intră în legalitate

„Astăzi adoptăm proiectul de act normativ privind reglementarea serviciilor alternative de transport de persoane prin intermediul unor aplicaţii digitale, un proiect pe care l-am discutat săptămâna trecută în prima lectură. Vom stabili o formulă care să asigure transportul pasagerilor în condiţii de siguranţă, care să încurajeze concurenţa, astfel încât cetăţenii să poată opta pentru serivcii de cât mai bună calitate”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în ședința de Guvern.

Timp de 5 ani, platformele de tip rideshiaring nu au fost reglementate, ceea ce a provocat un val de proteste în rândul taximetriștilor. Aceștia s-au arătat nemulțumiți că ei sunt nevoiți să practice un tarif fix, în timp ce șoferii care utilizează platformele Uber, Clever și Bolt au tarife dinamice, care se schimbă în funcție de trafic și de cererea clienților.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că românii au acum posibilitatea să își aleagă serviciul pe care doresc să îl folosească atunci când călătoresc, iar concurența dintre serviciile de taximetrie și cele de tip ridesharing se va face de acum în termeni legali. „Acum concurența este liberă. Românii vor decide cu cine vor să meargă în București și nu numai. (…) Nu mai există niciun fel de discriminări”, a spus Cuc.

Membrii USR și PNL s-au arătat împotriva acestui proiect legislativ, despre care au semnalat că nu prezintă nicio urgență, însă au fost contraziși de ministrul Transporturilor: „Era nevoie să reglementăm din toate punctele de vedere aceste platforme. (…) Ei au avut proiectul în Parlament 6 luni de zile și nu au fost în stare să facă nimic.”