Sezonul estival vine cu chef de vacanță, relaxre și răsfăț la malul mării, dar și cu riscurile de rigoare. Deși mulți dintre noi nu le conștientizează, ele nu sunt absebte, ci dimpotrivă, există și sunt mai evidente decât oricând, dacă încercăm să gândim puțin mai departe de comoditate și ispite. Potrivit speciliștilor în nutriție, românii trebuie să fie foarte atenți la ce introduc în organism atunci când se află în vacanță.
Temperaturile extreme din orașe îi impulsionează pe mulți dintre români să facă mici escapade, fie ele pe durata unui weekend, la mare sau la munte. Pentru ca vacanțele să se termine cu bine, este esențial să avem în vedere anumite reguli de alimentație, de care trebuie să ținem cont, pentru a evita ca mici evadări să se termine cu așteptarea mai multor ore pe holurile spitalelor.
Din acest motiv, medicii și nutriționiștii îi sfătuiesc pe români să fie prudenți atunci când vine vorba de alimentație atunci când ne aflăm la malul mării, în special.
Pentru a-și atrage clienții, mulți vânzători ambulanți găsesc fel și fel de tertipuri și produse ispititoare. De altfel nu ne sunt străine versurile în rime în care aceștia promovează un porumb fiert, o gogoașă umplută cu diverse bunătăți sau, de ce nu, o vată colorată de zahăr, numai bună de păcălit puțin foamea copiilor.
Din păcate, siguranța acestor alimente este îndoilenică, iar specialiștii atrag atenția asupra lipsei de igienă și a condițiilor optime de păstrare a produselor, aspecte care pot dăuna grav sănătății. Din acest motiv, turiștii ar trebui să acorde atenție sporită asupra alimentelor consumate în timpul vacanței, chiar dacă acest lucru face apel la o mai mare mobilizare și energie, îndreptate spre o alimentație corectă și sănătoasă.
De exemplu, nutriţionistul Cori Grămescu a avertizat că toate aceste produse atractive pentru copii și la îndemâna părinților nu sunt nutritive, ci din contră, le pot face mult rău micuților. Astfel, părinții sunt rugați să evite să le cumpere copiilor produse bogate în zahăr și calorii goale.
„Nu este doar o problemă de igienă alimentară, este şi o chestiune de sănătate metabolică, în general. Copiii, în mod special, ar trebui feriţi cât mai mult de astfel de produse, mai ales la vârste fragede. Ei nu au nevoie de zahăr, nu le face bine şi nu ar trebui să consume zahăr adăugat în mod constant.
De obicei, au multe calorii, contribuind la creşterea în greutate care însoţeşte de obicei perioadele de concediu“, a dezvăluit specialist pentru adevarul.ro.
O altă recomandare vine din partea medicului infecţionist Gabriel Nistor, de la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti,
care îi sfătuiește pe adulți să fie atenți la culoarea alimentelor, să nu fie alterate, dar să se și intereseze despre proveniența acestora, când au fost făcute și, eventual, ce conțin.
„Cel mai bun sfat ar fi să nu mănânce alimente care au stat foarte mult în căldură şi care au o provenienţă necunoscută. Turiştii care consumă produse de la vânzătorii ambulanţi pot suferi de sindroame diareice, gastroenterocolite, inapetenţă, senzaţie de vărsături, stări paragripale cu stare generală proastă sau chiar febră şi cefalee”, a avertizat Gabriel Nistor, medic infecţionist
De asemenea, nutriționistul Cori Grămescu oferă o variantă alternativă la nevoia de a ne satisface pofta de dulce. Aceasta recomandă consumul de fructe și legume, cât și de alimente cât mai sănătoase.
„Dacă poftim la dulciuri, e important să le mâncăm în prima parte a zilei şi să le asociem cu fructe proaspete, astfel încât să acoperim foamea cu ingrediente sănătoase (fructe) şi să ne satisfacem pofta cu dulciurile preferate“, a adăugat aceasta.
Dacă totuși nu putem să rezistăm tentației din fața produselor de patisserie, pizza și alte alimente bogate în calorii, nutriționistul ne recomandă ca acestea să fie consumate în cantități mici, de preferat să împărțim un produs cu mai mulți membri ai familiei, astfel încât să ne satisfacem pofta, fără a permite depunerea grăsimii în exces.
„La deserturi, recomandarea mea este să avem una-două zile în care împărţim un desert cu cineva, deci porţiile să nu depăşească 50-60 de grame per desert consumat. De asemenea, în cazul produselor de tip pizza, paste cu sos gras, e bine să împărţim câte o porţie cu cineva din familie sau din cercul de prieteni.
Deci soluţia este să fim cumpătaţi şi temperaţi cu alegerile noastre alimentare, să nu facem exces în perioadele de concediu, ci să alegem constant produse de bună calitate, savuroase şi care ne inspiră să ne bucurăm de experienţe culinare interesante“, a punctate nutriționistul, potrivit sursei citate.