Focarul de coronavirus a paralizat industria turismului, determinându-i pe turiști să se întoarcă acasă și economii devastatoare care depind în mare măsură de turism. Uniunea Europeană (UE) a acționat rapid în a ajuta sectorul, de exemplu, oferind sprijin financiar întreprinderilor mici și mijlocii. În sesiunea extraordinară din 26 martie, Parlamentul European a aprobat trei inițiative și măsuri care să răspundă crizei, printre altele, beneficii pentru întreprinderi și lucrătorii din turism.
Se estimează că industria turistică din UE, care angajează aproximativ 13 milioane de oameni, pierde în jur de 1 miliard de euro pe lună ca urmare a izbucnirii COVID-19. În multe țări turismul a avut de suferit, hotelurile au fost pustii și restaurantele, barurile, atracțiile turistice, parcurile tematice și muzeele închise. Târgurile comerciale, congresele și evenimentele culturale au fost anulate sau amânate. Evenimentele sportive, cum ar fi campionatul de fotbal Euro 2020 și Jocurile Olimpice, au fost amânate până în 2021.
Marile companii de croaziere au întrerupt operațiunile, deoarece tot mai multe porturi le-au refuzat temporar intrarea. Multe țări au reintrodus controalele la frontieră sau au interzis anumitor călători să intre pe teritoriul lor, lăsându-i să se chinuie să se întoarcă acasă. Situația este deosebit de dificilă în mai multe țări ale UE, destinații turistice cheie, cum ar fi Italia, Spania și Franța au avut de suferit din punct de vedere economic. Conform estimărilor italienilor din Federația de turism, Assoturismo, Italia pierde în jur de 60% din turiști anul acesta. Specialiștii anunță un adevărat dezastru în industria turismului, la niel mondial, cu pierderi estimate la 320 de miliarde de dolari (273 de miliarde de euro), potrivit unui barometru publicat de Organizația Mondială a Tusimului (UNWTO), relatează AFP.
”Este mai mult decât triplul pierderilor înregistrate (…) de turismul internațional în timpul crizei economice mondiale din 2009”, estimează această organizație ONU cu sediul la Madrid.