Apare un nou conflict între Turcia și Suedia, după apariția unui video șocant, care a devenit viral. Astfel, președintele turc apare în materialul video într-o imagine tulburătoare, el fiind spânzurat și numit „dictator” de către Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia
Ambasadorul suedez la Ankara a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe al Turciei, ca urmare a imaginilor sinister care înfățișează simularea executării preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.
În cursul zilei de joi, Turcia a denunţat, joi, materialul înfiorător realizat de un grup apropiat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan în Suedia.
În imaginile postate pe Twitter de către Comitetul Rojava este înfățișată executarea dictatorului italian Benito Mussolini în 1945, iar alături se află unm anechin, îl reprezintă pe Erdogan, atârnat la capătul unei sfori.
Filmulețul a avut atașat și un mesaj adresat direct lui Erdogan, care ar putea reprezenta clar o amenințare la adresa liderului turc.
„Istoria a arătat că aşa sfârşesc dictatorii. E timpul ca Erdogan să demisioneze înainte să sfârşească prin a fi spânzurat în (piaţa) Taksim” din Istanbul.
Acest filmuleț nu este singura sursă de amenințare, astfel că, o filmare distribuită de media proguvernamentale turce a făcut publice imagini care ar putea reprezenta un protest al unor membri PKK, în care Recep Erdogan întruchipat într-un manechin, este atârnat de picioare în faţa primăriei din Stockholm.
Potrivit Reuters, în imagini apar foarte puține persoane, ceea ce ar putea avea mai multe mesaje. După apariția imaginilor șocante, MAE turc a denunţat „o violare clară a promisiunilor Suediei din cadrul protocolului de acord (semnat în iunie la Madrid)”, solicitând de urgență ca„astfel de acţiuni teroriste să nu mai fie autorizate”.
Mai mult, instituția a solicitat categoric ca autorii materialului video „să fie identificaţi, găsiţi şi să fie luate măsurile necesare”.
Unul dintre purtătorii de cuvânt al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun, a transmis că „PKK sfidează autorităţile suedeze în centrul Stockholmului și demonstrează că acestea nu au luat măsurile necesare împotriva terorismului, contrar a ceea ce au promis”.
În condițiile unor astfel de amenințări extreme, oficialul turc a avertizat că în astfel de condiții, „ar fi inutil să se aştepte din partea Turciei să facă concesii”, subliniind că țara sa este „membră a NATO de 70 de ani”.
Conflictul a survenit după ce Suedia a făcut mai multe solicitări privind aderarea la NATO, împreună cu Finlanda, după ce Rusia a invadat Ucraina, însă acestea nu a fost încă aprobate de Ungaria şi Turcia.
Astfel, Turcia a motivat refuzul său drept reacție la faptul că cele două ţări nordice reprezintă un refugiu pentru anumite grupări pe care Ankara le consideră teroriste, precum PKK, miliţiile kurde din Siria sau secta islamistă Gulen, pe care o acuză de lovitura de stat eşuată din 2016.