Tulpina Mu, noua mutaţie a coronavirusului, a ajuns în Europa. Cât de periculoasă este această variantă

de: Cătălina Burghelea
01 09. 2021

OMS investighează o nouă variantă a virusului SARS-COV-2, care a ajuns și în Europa. Noua mutație a apărut, pentru prima dată, în America de Sud, iar acum s-a extins și în alte colțuri ale lumii. Despre ce tulpină nouă a coronavirusului este vorba și cât de periculoasă poate fi pentru organismul uman.

Ce dezvăluie OMS despre tulpina Mu

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că monitorizează o nouă variantă a coronavirusului numită Mu, a 12-a literă a alfabetului grecesc.

Mu este cunoscută din punct de vedere științific ca B.1.621 și a fost clasificată drept o „variantă de interes”, a menționat OMS, marți, 31 august, în buletinul său săptămânal informativ despre pandemie.

Potrivit specialiștilor OMS, Mu are mutații care indică un risc de ”epuizare imunitară” și ar putea rezista la vaccinurile actuale, așa cum a fost cazul Beta. Totuși, experții spun că este nevoie de studii suplimentare pentru a înțelege mai bine cum funcționează noua variantă a virusului Covid-19.

„De la prima identificare în Columbia, în ianuarie 2021, au existat câteva rapoarte sporadice de cazuri ale variantei Mu și unele focare mai mari în alte țări din America de Sud. Deși prevalența globală a variantei Mu printre a scăzut și este în prezent sub 0,1%, în Columbia (39%) și Ecuador (13%), aceasta a crescut constant.”, a anunțat OMS.

Cinci variante ale coronavirusului sunt urmărite de specialiști

Specialiștii sunt de părere că orice virus suferă mutații în timp. Unele modificări pot schimba proprietățile virusului în ceea ce privește modul de transmitere și eficacitatea vaccinurilor care luptă cu boala. De aceea, medicii urmăresc anumite variante ale coronavirusului, ce pot deveni periculoase pentru sănătatea oamenilor.

În prezent, patru variante sunt „îngrijorătoare” pentru OMS, printre care se află Alpha, care s-a răspândit în 193 de țări, Beta în 141, Gamma în 91 și Delta în 170 de țări, în timp ce Mu este a cincea variantă urmărită de medici.

Noua mutație Mu a fost detectată, pentru prima oară, în Columbia, în luna ianuarie 2021. Ulterior, varianta a apărut și la persoane infectate din alte țări din America de Sud, iar acum și din Europa.

Paul Griffin, un expert în boli infecțioase de la Mater Health Services și de la Universitatea din Queensland, Australia, a declarat că experții în sănătate sunt în permanență în căutarea acelor variante care ar putea infecta mult mai ușor persoanele vaccinate prin mutații ale proteinei spike a virusului.

„Credem că va exista un moment în care acest lucru va fi destul de probabil, dar nu l-am văzut deocamdată”, a spus expertul.