Informații îngrijorătoare au apărut în spațiul public, în urmă cu puțin timp. Se pare că cercetătorii au descoperit o nouă tulpină a coronavirusului în Franţa, aceasta având o mutaţie fără precedent la proteina Spike, cea care permite virusului să intre în celula umană.
Autoritățile au confirmat 24 de cazuri diagonisticate pozitiv cu noua tulpină COVID, depistate la o şcoală din orașul Bannalec, situat în regiunea Bretania din vestul Franței. Ar fi vorba despre șase adulți și 18 copii. În urma acestui incident, autorităţile franceze au sistat orele și au închis deîndată unitatea şcolară.
Un oficial francez, citat de jurnaliştii din Israel, susţine că noua tulpină a coronavirusului a fost numită B.1.X sau B.1.640 și are mutaţii fără precedent, vizând în mod special proteina Spike. Specialiștii susțin că din cauza acestui lucru, virusul ar fi mai puternic în faţa vaccinurilor care există, în acest moment, pe piață.
Conform jurnaliștilor de la Le Télégramme, un francez din Nantes care a călătorit anterior în Africa ar fi fost cel care a transmis virusul unei familii din Bannalec la o petrecere. E de lesne de înțeles faptul că, apoi, cei mici au răspândit virusul în întreaga școală. Cu toate acestea, autoritățile din Bretannia au asigurat populația franceză că situația se află sub control.
„Toate cazurile diagnosticate au lanțuri de transmitere identificate, ceea ce înseamnă că nu suspectăm o circulație prin intermediari neidentificați”, au declarat autoritățile franceze.
Presa din Israel a dezbătut acest caz, unde un profesor de la Universitatea Bar-Ilan, originar din Franța, a explicat că noua variantă a coronavirusului ar avea mutații fără precedent, ceea ce stârnește îngrijorare.
Potrivit Jerusalem Post, au fost identificate câteva cazuri infectate cu noua variantă a virusului și în alte țări europene, precum Marea Britanie, Elveția, Scoția și Italia, acolo unde varianta Delta continuă să fie dominantă.
„Această variantă demonstrează că, dacă lași o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească, ceea ce va duce la apariția și mai multor variante.
Nu vreau să sperii oamenii. Există doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca peste o lună să uităm cu toții de această variantă. Dar este un exemplu pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea.”, a declarat profesorul Cyrille Cohen, notează cei de la sursa citată.