Tudor Chirilă rupe tăcerea după mărturisirile actriței Viorica Vodă. Ce pățesc studentele de la facultățile de teatru, de fapt

Tudor Chirilă rupe tăcerea după mărturisirile actriței Viorica Vodă. Ce pățesc studentele de la facultățile de teatru, de fapt
Tudor Chirila, reactie dupa marturisirile actritei Viorica Voda

Tudor Chirilă a avut o primă reacție după mărturisirile actriței Viorica Vodă, cea care a spus că a fost hărțuită sexual în teatru și cinematografie. Astfel, Tudor Chirilă crede că a venit momentul să se afle ce pățesc studentele de la facultățile de teatru, cum se comportă cu ele profesorii de actorie.

Tudor Chirilă, despre studentele de la teatru. Profesorii de actorie le fac avansuri tinerelor

Dezvăluirile făcute de actriţa Viorica Vodă la gala premiilor Gopo, unde a spus că a fost hărţuită sexual în teatru şi în cinematografie după rolul pe care l-a avut în filmul „Filantropica” au provocat reacții ale câtorva colegi.

Printre aceștia se numără și Tudor Chirilă, care spune că, acesta ar fi un moment bun pentru a vorbi despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor.

De ce sunt puse studentele la actorie să se dezbrace

„Poate că e un moment bun să vorbim despre facultățile de teatru în care profesorii de actorie fac avansuri studentelor sau în care profesori titulari la catedră se ocupă cu  pregătirea pentru facultate. Poate ar fi momentul să vorbim și despre stigmatizarea studentelor care refuză să se dezbrace complet la clasa în virtutea unor exerciții de  actorie care chipurile au rolul de a dezinhiba”, a scris Tudor Chirilă pe pagina sa socială.

O studentă a fost nevoită să schimbe școala

Artistul a dezvăluit că cunoaște un caz real pe care l-a aflat chiar de la victimă. Aceasta, într-un final, a schimbat școala.

De asemenea, cântărețul mai spune, într-un comentariu către unul dintre prietenii săi virtuali, că în teatru „condiţionarea ascensiunii de favoruri sexuale e de notorietate, dar o notorietate îngropată sub tăcere”.

Sinceritatea Vioricăi Vodă n-a fost apreciată de cineaști

O altă actriță care a intervenit în scandalul pornit este actrița Diana Cavallioti. Aceasta speră ca mărturia Vioricăi Vodă să nu rămână singulară și „să se audă vocile celor care au curaj să se facă auziţi”.

„Sinceritatea Vioricăi Vodă, care a vorbit deschis despre abuzurile sexuale de pe platourile de filmare de la Filantropica n-a fost apreciată, întâmpinată cu empatie şi aplaudată, ba din contră, a fost cenzurată şi somată să vorbească despre film, nu despre ea şi implicit despre abuzurile trăite pe platou, că de, celebram 20 de ani de la capodoperă nu anii ei de psihoterapie necesari pentru a trece peste traumă. Am ieşit din sală complet scârbită de laşitatea şi complicitatea celor aprox 900 de cineaşti (artişti sensibili de altfel aflaţi ieri în sala mare a Teatrului Naţional. Dragilor, cât o mai ardem aşa? Câte actriţe (şi nu numai!) mai trebuie să clacheze ca să vă re/chestionaţi valorile şi comportamentul ăsta sinistru?”, a scris și regizoarea Raluca R. Gorgos pe pagina ei socială.