Majoritatea copiilor sunt fascinați de zgomotul pe care îl scoate zăpada. Aceștia adoră oricum sezonul rece pentru că ies la joacă, se bat cu bulgări sau fac oameni de zăpadă. Ceea ce îi distrag deseori chiar și într-o simplă plimbare prin parc sunt fulgii care scârțâie. Care este motivul pentru care se produce zgomotul lor preferat și cum se explică procesul? Explicațiile specialiștilor!
Iarna și vara sunt anotimpurile preferate ale copiilor. Aceștia adoră zilele de joacă din ambele. Dacă vara bătaia cu apă este activitatea zilnică, iarna ei se bucură de plimbările lungi în care își ascultă în detaliu chiar și pașii pe zăpadă. Omătul se depune într-un mod liniștit, iar tot în tăcere stă pe case sau copaci.
Toate lucrurile se schimbă când cineva calcă pe el sau încearcă să îl strânge în mâini. Zgomotul se produce pentru că zăpada este formată din cristale de gheață. Ele ajung să se frece unele de altele și se sparg la o temperatură mai scăzută. Gheața solidă are un strat subțire de cvasi-lichid (QLL) pe suprafața ei.
Michael Faraday a explicat în lucrările sale extrem de cunoscute despre magnetism și electrochimie. Primele informații găsite de cercetător au venit în anul 1850. Oamenii de știință erau de acord cu el, dar cu toate astea multe dintre caracteristicile QLL au rămas neclare.
Se cunoaște însă că grosimea QLL depinde de temperatură. Cvasi-lichidul din jurul tuturor acestor cristale de gheață este mai moale când zăpada este caldă. Dacă ea este mai rece, cvasi-lichidul este mai puternic și astfel există mai multă frecare între cristale și nu alunecă ușor.
În bătrâni era cunoscut fenomenul cât mai simplu posibil, fără să fie știute detaliile specialiștilor. Se știa în vremuri că atunci când scârțâie zăpada este mai frig afară, iar dacă este silențioasă, atunci va fi cald și în următoarele zile.
,,Temperatura de formare a fulgilor de zăpadă trebuie să fie sub zero. Procesul de formare este același cu cel al zăpezii sau al grindinii. Singura diferență dintre ele este temperatura de formare.
Când zăpada cade la pământ, se acumulează și se îngrămădesc. Atâta timp cât temperatura ambiantă rămâne sub zero, zăpada va continua să existe și va fi stocată în continuare.
Dacă temperatura crește, fulgii de zăpadă vor începe să se topească. Temperatura la care se formează fulgii de zăpadă este de obicei -5 ° C. Se poate forma la temperaturi mai ridicate, dar începe mai des de la -5 ° C”, arată meteorologianred.com.