Supraviețuire în caz de cutremur: ce conține trusă pe care trebuie s-o ai

de: Daniel Ștefan
17 10. 2018

În caz de cutremur devastator, este bine să ai pregătită o trusă care-ți poate asigura supraviețuirea pentru cel puțin trei zile. La noi, nu prea o găsești în comerț, dar o poți face chiar tu, pentru că nu include nimic sofisticat.

Zilele acestea ai fost asaltat cu o serie de informații despre simularea efectuată de echipele pentru situații de urgență în caz de cutremur. Fie te-au amuzat, fie te-au lăsat nepăsător, dar situația nu trebuie luată în râs.

În cazul în care supraviețuiești în urma dezastrului sigur provocat de un cutremur în București, este bine să ai cu tine o trusă care conține tot ce-ți trebuie pentru a supraviețui pe o perioadă limitată.

Ce ar trebui să conțină un astfel de kit de supraviețuire pentru câteva zile:

  • sticle cu apă (2 – 4 litri);
  • o trusă de prim-ajutor (cu pansamente, feșe, foarfecă, plasturi, alcool medicinal, mască pentru nas și gură, împotriva prafului);
  • o pătură pentru încălzirea corpului;
  • hrană neperisabilă, conserve, ciocolată, biscuiți;
  • lanternă, brichetă și chibrituri;
  • un radio portabil, baterii (inclusiv un power bank pentru telefon);
  • cuțit/briceag multifuncțional și fluier (e mai eficient să fluieri după ajutor, decât să țipi, mai ales că pot exista situații în care nu mai ai puterea să faci asta, dacă ești rănit).

În România, kitul de supraviețuire în caz de cutremur sau alte situații de criză majoră lipsește cu desăvârșire din locuințe, fie pentru că românii nu se informează, fie pentru că iau în râs aspecte ce țin de viața proprie sau a familiei lor.

Mulți români habar n-au cum arată o trusă de supraviețuire în caz de cutremur sau nu-i interesează.

Pe de altă parte, străinii sunt familiarizați cu astfel de situații. Iată ce conține la americani un kit de supraviețuire: cutii cu apă, un dispozitiv de semnalizare care cu senzori de mişcare, mâncare ce poate fi dizolvată în apă, o mască de praf şi, printre altele, un fluier.

Cel mai problematic este că nu știi niciodată unde te-ar putea prinde cutremurul. Tu poți să ai acasă pregătită trusa, dar să nu te afli în domiciliu când începe cutremurul. Prin urmare, trusele ar trebui să existe și în instituțiile publice și private.

Dacă te prinde un cutremur în casă, încearcă să rămâi calm (chiar dacă e greu) și rămâi în interior, mai ales dacă stai la bloc, la etaj și asigură-te că ai trusa la îndemână.