România încă mai are amintiri neplăcută de la cutremurul din ’77, cel mai catastrofal din perioada modernă. Între timp, țara se pregătește pentru unul imens.
România se pregătește pentru un scenariu de groază: cutremur de 7,5 grade pe scara Richter. La așa magnitudine, teama principală e că jumătate de Capitală, dacă nu jumătate de țară, va fi pusă la pământ.
Exercițiul national SEISM 2018 presupune că un cutremur catastrofal de 7,5 grade tocmai s-a produs și urmează replici. Exercițiul constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.
Acest cutremur de 7,5 grade, deocamdată ca exercițiu, este cea mai amplă simulare de intervenție în caz de seism major care are loc în Uniunea Europeană în ultimele două decenii.
În contextul exercițiului, au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU. Mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală. București e astfel punctul zero al atenției.
Acest cutremur de 7,5 grade presupune și ca la Ciolpani să fie activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.
Exercițiul va dura până în data de 18 octombrie și participă 26 de state. Timp de cinci zile vor fi simulate diverse situații, atât pe timp de zi, cât și noaptea.
Exercițiul se desfășoară în București, dar și în marile centre universitare. Scenariul unui cutremur de 7,5 grade va respecta cât de cât demersurile unei situații reale: vor fi scoși răniți dintre dărâmături, mașinile de intervenție vor circula cu girofar, vor veni aeronave militare din alte state pentru a ajuta la transportul răniților.
Vor fi prezenți observatori de la Comisia Europeană, de la structura de specialitate din Statele Unite ale Americii, de la Organizația Mondială a Sănătății și de la NATO.