Trucurile simple pentru a face economii în fiecare lună. Soluția unui analist financiar
Atunci când primești salariul sau câștigi anumite sume de bani din diverse proiecte, părinții și bunicii te sfătuiesc să pui bani deoparte, fie pentru „zile negre”, fie pentru a-ți satisface anumite mofturi materiale. Specialiștii spun că 200 sau 500 de lei puși deoparte pe lună îți pot aduce o adevărată avere, în timp. Iată câteva trucuri ce te pot ajuta să mai strângi cureaua.
Sfaturi de la analiști pentru a economisi bani lunar
Atunci când plănuiești să pleci într-o excursie sau îți dorești să cumperi anumite obiecte ce depășesc bugetul tău lunar, analiștii sunt de părere că există anumite metode prin care poți strânge bani, lună de lună, fără ca acest lucru să îți provoace găuri în buzunar.
Educația financiară este esențiață și necesită perseverență, maturitate și responsabilitate. Potrivit unui studiu de piață realizat de Erste Group, 5 din 10 români sunt de părere că este foarte important să economisească bani, în timp ce 7 din 10 nu au o rutină din a pune bani deoparte.
Analiștii financiari vin cu anumite soluții privind aceste probleme. Ei susțin că românii pot economisi 10.000 de lei în 5 ani de zile, dacă renunță la o cheltuială de 5 lei în fiecare zi. Cifrele nu mint niciodată, susțin aceștia.
De asemenea, specialiștii declară că este recomandat să ne facem un buget în scris, notându-ne cheltuielile într-un program. Experții ne arată ce pași trebuie urmați pentru a avea mare grijă cu finanțele.
„Ne facem un buget personal în scris, pe ce vrem noi, de mână, poate un Excel, o aplicație pe mobil, că sunt atâtea pe mobil, important e să avem în vedere ce bani ne intră în casă și pe ce se duc, pentru că numai când le vedem și le punem pe hârtie putem să economisim cel puțin 10%.
În momentul în care încasăm salariul, în secunda doi punem de o parte 10-20% pentru noi, nu pentru facturi, impozite și așa mai departe. Puneți de o parte pentru obiectivul tău și ideal e ca 50% din buget să se ducă pe nevoi, 20% pe economii și viitoare investiții și 30% pentru dorințe.”, a declarat analistul financiar Irina Chițu la Digi 24.
„Trebuie să economisim și să investim lunar!”
Analiștii financiari îi sfătuiesc pe români să-și împartă banii pe anumite categorii: nevoi, dorințe, economii și investiții. Realizatorul programului „Banii în mişcare”, Iancu Guda, este de părere că banii trebuie investiți în fiecare lună.
„Trebuie să economisim și să investim lunar, deci să fie un obicei, nu din când în când, sau când primim o moștenire sau vindem ceva. Apoi, diversificat într-un portofoliu pe piața de capital și să gândim pe termen lung, prin replicarea indicelui bursier, ceea ce ar trebui să ne aducă un randament cu tot cu dividente de 10% pe an, adică la 6-7 ani să ne dublăm banii.”, a declarat acesta, conform sursei citate anterior.
Când vine vorba de copii, părinții sunt încurajați să împartă banii celor mici în trei plicuri, primul să fie pentru dorințe costisitoare, al doilea să conțină bani pentru cheltuieli mici, în timp ce ultimul plic personalizat să fie o recompensă pentru faptele bune pe care copilul este încurajat, zilnic, să le facă.