În ultimele săptămâni, cazurile de răceală severă s-au înmulțit în România. Din ce în ce mai multe voci acuză o extindere rapidă a unui val viral, în special în marile orașe din țară. Trucurile doctorului Tudor Ciuhodaru care previn gripa. Cum ne putem feri de contractarea agenților patogeni în această perioadă a anului.
În general, în sezonul de iarnă și în perioadele în care condițiile meteorologice suferă variații bruște, cazurile de răceală severă și/sau gripă se înmulțesc. De obicei, astfel de afecțiuni trec de la sine. Există situații când oamenii se pot îmbolnăvi grav, fiind nevoiți să apeleze și la ajutorul cadrelor medicale.
Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă, în circumstanțele în care tot mai mulți români se îmbolnăvesc de gripă. Specialistul a îndemnat pe toată lumea să acorde o atenție deosebită măsurilor de prevenție. Cu ajutorul lor, ne protejăm pe noi înșine, precum și pe cei din jurul nostru. În mod deosebit, pe copii, care sunt cel mai afectați de simptomele gripei.
Există o formulă sănătoasă pe care ar trebui să o ținem minte, dacă vrem să evităm situațiile în care contractăm gripă. Medicul a recomandat, în primul rând, evitarea aglomerațiilor. În grupuri mari, riscăm să intrăm în contact cu persoane care sunt răcite, tușesc și/sau strănută.
În altă ordine de idei, este important să nu ducem mâna la ochi, gură sau nas după ce am tușit sau strănutat. După utilizarea transportului în comun, cel mai bine este să ne dezinfectăm mâinile. Spălatul corect pe mâini este, de altfel, un alt „truc” asupra căruia medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția.
„Majoritatea celor care suferă de gripă se vor însănătoși rapid prin tratament simptomatic. Cei care sunt din categoriile vulnerabile – atenție, cei sub 5 ani, cei peste 65 de ani, cei cu imunodeficiență, cei cu afecțiuni cronice, oncologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice sau metabolice – ar trebui să știe că tratamentul trebuie început cât mai rapid. El este cu adevărat eficient în primele două zile. Cei din aceste categorii vulnerabile ar trebui să ajungă cât mai repede la centre de evaluare prespitalicești sau la medicul de familie, pentru a beneficia de terapie adecvată.
Dacă tot vorbim de tratament, atenție! Copilul nu este un adult în miniatură. Din păcate, am avut în anii trecuți cazuri severe de intoxicație, pentru că nu s-a respectat ritmul sau dozele în care trebuie administrată o astfel de substanță. Au fost chiar cazuri severe, critice, de terapie intensivă, mai ales la cei care au abuzat de astfel de substanțe. Evitați automedicația”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru, într-o intervenție televizată la Antena 3.