Trucuri noi descoperite pentru a tăia ceapa fără să plângi. Soluțiile găsite de gospodine

Trucuri noi descoperite pentru a tăia ceapa fără să plângi. Soluțiile găsite de gospodine
Știința din spatele unei cepe și de ce lăcrimăm

Nimic nu aduce o lacrimă în ochi la fel de repede ca atunci când tocăm ceapa. De-a lungul anilor, gospodinele au încercat fiecare truc din carte. Fie că vorbim de gumă de mestecat, spălarea cepei, unele au dat rezultate, altele nu. Cu toate astea, gospodinele au reușit, în cele din urmă, să găsească metodele cele mai simple, când vine vorba de tăiatul cepei.

Știința din spatele unei cepe și de ce lăcrimăm

Ceapa produce un iritant numit propanetial-s-oxid, care este eliberat într-un vapor atunci când ceapa este tăiată. Când vaporii intră în contact cu ochiul, acesta este transformat într-o formă de acid sulfuric, care produce o senzație de usturime și lacrimi. Soluțiile obișnuite care funcționează pentru mulți includ tăierea cepei sub apă sau refrigerarea lor înainte de tăiere, ambele prevenind enzimele care generează substanțele chimice iritante.

Sulful eliberat este, de asemenea, ceea ce produce un miros puternic de ceapă, dar are și unele beneficii mari pentru sănătate. Ceapa ar putea scădea nivelul colesterolului și tensiunea arterială. Cercetările  sugerează că acestea pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă, în timp ce altele au sugerat că ceapa poate reduce riscul de cancer și poate furniza mulți alți nutrienți, cum ar fi vitamina C, vitaminele B și fibrele.

Trucuri simple ca să nu mai plângi când tai ceapa

Având în vedere acest lucru, puteți realiza de ce ar trebui să păstrați ceapa în dieta zilnică și să găseiți o modalitate de a le toca fără să plângeți. Uun sfat ar fi să vă mențineți ochii uscați în timp ce tocați ceapa. Dar atenție, așteptările s-ar putea să fie scăzute, dar nu inexistente. Până la urmă încercați și vedeți ce iese.

Videoclipuri similare au apărut pe TikTok în ultimele săptămâni, toate lăudând o metodă care pare prea bună pentru a fi adevărată. Tot ce trebuie să faceți este să înmuiați o bucată de țesut în apă și să o păstrați pe tăbliță, lângă ceapa pe care doriți să o tăiați.

Pare destul de simplu. Logica din spatele acesteia este că substanțele chimice eliberate se blochează în general pe prima suprafață umedă pe care o întâlnesc, de obicei ochii tăi, astfel încât țesutul ar trebui să le capteze pe cele mai multe înainte de a ajunge atât de departe.

Dacă urmați pașii veți constata că o să reducă efectul obișnuit asupra ochilor și veți lăcrima considerabil mai puțin. O altă variantă, ar fi să încercați să tăiați ceapa într-un castron cu apă sau să țineți un chibrit în gură în timp ce faceți asta. Merită și asta încercat!

Folosește un cuțit super ascuțit când tai ceapa

Un cuțit mai ascuțit, ca un ginsu, taie mai curat. În teorie, acest lucru ar afecta mai puțin pielea cepei și ar declanșa eliberarea de mai puține gaze. Folosind un astel de cuțit, spun gospodinele, tăierea devine puțin mai puțin inconfortabilă, dar totuși nu la fel de utilă ca înghețarea cepei.

Ține o bucată de pâine în gură

Sună total ridicol. Arătam ca o rață. Și totuși, a funcționat, spun gospodinele. Țineți între dinții din față, cu buzele ușor deschise, bucate de pâine. Textura spongioasă a pâinii absoarbe unele dintre aceste substanțe chimice nocive, spun cele care au testat metoda.

Tăiați o lămâie în jumătate și frecați-o mai întâi pe cuțit

Acest lucru părea să funcționeze. Nu veți avea ochii prea înlăcrimați, iar aroma de ceapă nu va fi puternică. Singurul dezavantaj este că trebuie să continuați să aplicați din nou sucul de lămâie pe măsură ce tăiați. Acest lucru a fost surprinzător de eficient. Poate că mirosul proaspăt de citrice a fost cel care vaa minimiza duhoarea de ceapă, dar veți reuși  să tăiați ceap întreagă fără să vărsați o lacrimă.

Tăiați ceapa lângă o lumânare sau un arzător

Deși, aparent, v-ați bucura de atmosfera liniștită pe care o crează lumânarea, deși merită testată, s-ar putea să nu ajutae atât de mult. Metoda ingenioasă, spun gospodinele, nu prea a dat rezultatuls contat, dar merită încercat.

Lasă rădăcina cepei intactă

O altă variantă testată de gospodine, este cea în care tăiem ceapa, dar fără să îndepărtăm rădăcina acesteia. Se pare că varianta asta de truc ajută mai mult, spun cele creu au testat-o. Dacă faci așa, se pare că lacrimarea ochilor nu mai este atât de puternică.

Concluzie înlăcrimată

Cele mai eficiente trucuri sunt cele care încetinesc crearea gazelor usturătoare, cum ar fi înghețarea sau crearea unei bariere fizice între voi  și ceapă. Înghețați-le sau luați o felie de pâine în gură în timp ce tăiați ceapa. În ceea ce privește restul? Pur și simplu nu au dat toate rezultate.