Cât de frustrant este atunci când scoți garderoba de vară sau husele de perne de exterior și descoperi pete de mucegai? Nu numai că este inestetic, dar mucegaiul poate provoca și o serie de reacții alergice. Din păcate, uscarea hainelor la soare va distruge sporii de mucegai, dar nu te va ajuta cu petele.
Totuși, înainte de a arunca acea țesătură la grămada de cârpe, iată câteva metode de îndepărtare a petelor pe care să le încerci. Întotdeauna verifică mai întâi eticheta, deoarece țesăturile delicate pot fi ușor deteriorate.
Adăugarea de înălbitor la spălare sau înmuierea în înălbitor este o opțiune, dar dacă vrei să eviți substanțele chimice, apelează la oțet și bicarbonatul de sodiu ca soluție de îndepărtare a petelor de mucegai și ca modalitate de a scăpa de mirosul de mucegai.
Aamestecă două părți de bicarbonat de sodiu la o parte de oțet alb, apoi pune hainele într-o găleată de apă fierbinte pentru a le înmuia înainte de a le spăla.
Din cauza lipsei circulației aerului, în teancurile de haine rar folosite din dulap se creează condiții optime pentru producerea mucegaiului.
Vei observa pete gălbui pe hainele deschise la culoare și zone ușor decolorate pe haine de culori închise.
Poți să lași hainele la înmuiat 2-3 ore în apă cu oțet și apoi să le speli. Mai poți să umezești pata cu suc de lămâie și să freci cu sare sau să uzi cu apă și să presari praf de bicarbonat de sodiu, apoi să speli.
Sau poți adăuga amestecul de oțet/ bicarbonat de sodiu în mașina de spălat după ce aceasta s-a umplut cu apă înainte de primul ciclu de spălare.
Boraxul este un alt ucigaș al mucegaiului pe care îl poți adăuga la o mașină de rufe.
În timp ce înălbitorul va funcționa probabil, acesta este destul de dur cu hainele tale; poate provoca decolorarea și, de asemenea, slăbește structura țesăturii.
Nu amesteca niciodată oțet și înălbitor, deoarece această combinație poate elibera un gaz periculos.