Trucul secret pentru a regla geamurile termopan pentru iarnă. Niciun tâmplar nu-ți spune asta

Trucul secret pentru a regla geamurile termopan pentru iarnă. Niciun tâmplar nu-ți spune asta
Sfaturi pentru izolarea geamurilor termopan pentru vremea de iarnă

Geamurile termopan, chiar și de înaltă calitate, au un nivel ridicat de protecție termică și impermeabilizare de înaltă calitate. Dar totuși sunt susceptibile atât la transpirație, cât și la îngheț în timpul iernii. Acesta nu este deloc un semn  al unei instalări necorespunzătoare. Cel mai probabil, pur și simplu nu v-ați ocupat de pregătirea sezonieră a acestora. Există câteva lucruri pe care le putem face pentru a pregăti de iarnă care ne vor ține casa mai călduroasă și facturile relativ mai mici.

Sfaturi pentru izolarea geamurilor termopan pentru vremea de iarnă

Când vremea începe să devină rece și factura la căldură începe să crească, poate ar fi cazul să încercați diferite metode de izolare pentru sistemul de geamuri termopan pentru a menține aerul cald și curenții de aer afară. Puteți utiliza un plastic special sau cumpărarea unui kit de izolare a ferestrelor interioare, toate astea vă pot ajuta la izolarea ferestrelor termopan.

Cu siguranță este posibil să obțineți o mică îmbunătățire, păstrând mai mult din căldura interioară. Acesta poate fi tot ceea ce aveți nevoie, cel puțin până când utilizați o soluție mai practică pentru izolarea ferestrelor. Dar mai există câteva trucuri care vă pot ajuta să izolați bine pentru iarnă geamurile termopan.

Cum oprim condensul pe geamurile termopan în timpul iernii

Apa poate lua multe forme din gheață, zăpadă, ploaie, abur și ceață, dar în fiecare dintre aceste forme sunt vizibile cu ochiul liber. Pentru un gospodar, umezeala poate provoca creșterea mucegaiului, atac de ciuperci, prelucrarea lemnului putred, infestarea insectelor sau a acarienilor.

Aerul umed necesită, de asemenea, o cantitate mult mai mare de căldură pentru a atinge temperatura dorită decât cea a aerului uscat. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât va fi mai ușor de încălzit și cu atât vom vedea mai puțin problemele asociate cu umezeala. Cel mai simplu și cel mai ieftin este prin ventilație, aceasta se face prin deschiderea ferestrelor.

Indiferent dacă aveți geamuri termopan, ferestre din lemn de esență tare sau ferestre din aluminiu, sfatul rămâne același. Odată ce ați ieșit din pat în fiecare dimineață, țineți ușa închisă și ferestrele deschise. Înainte de a ieși din casă dimineața, ferestrele pot fi apoi închise, lăsând camera mai uscată și mai proaspătă. La sfârșit de săptămână, o ventilație completă a întregii case va scădea și mai mult nivelul de umiditate.

Probleme de rezolvat cu geamurile termopan înainte de iarnă

Cele mai frecvente probleme cu geamurile termopan sunt ruginirea și feroneria deteriorată, inclusiv șuruburi, încuietori și balamale. Acest lucru se întâmplă din cauza uzurii și, de asemenea, atunci când ferestrele sunt lăsate deschise prea mult timp și devin rigide pentru a se deschide și închide.

Geamurile termopan vechi mult mai probabil să se confrunte cu aceste capcane comune din cauza materialelor de calitate scăzută și a proceselor de fabricație utilizate atunci când uPVC a devenit popular pentru prima dată. Cu toate acestea, în zilele noastre feamurile termopan beneficiază de tehnologii moderne de geam care le asigură că vor continua să funcționeze și să arate ca noi timp de peste 25 de ani.

Reglajele pentru a menține căldura

Geamurile termopan sunt, în general, un model de fereastră de înaltă calitate, care nu necesită prea multe ajustări. Ferestrele au, de obicei, balamale și se deschid și se deschid spre exterior din cadrul ferestrei. Dacă observați curenți în jurul părților laterale sau inferioare ale ferestrei, poate fi necesar să reglați șuruburile din interiorul cadrului ferestrei care ridică sau coboară înălțimea cercevelei.

1.Reglarea înălțimii la geamurile termopan

  • Inspectați partea inferioară a cercevei pentru a vedea dacă se potrivește în cadru. Deschideți și închideți fereastra de câteva ori. Partea inferioară a cercevelei trebuie să alunece lin în cadrul ferestrei. Dacă se lipește de cadru sau de etanșare, ferestrele trebuie să fie ridicate. Pe de altă parte, dacă fereastra nu intră în contact cu cadrul ferestrei când este închisă, dar se află deasupra lor la aproximativ 0,16 cm, va trebui să reduceți înălțimea ferestrei.
  • Un alt lucru pe care-l puteți face este să slăbiți cele 4 șuruburi care țin carcasa în partea stângă a cadrului. Odată ce fereastra este deschisă, veți vedea 4 șuruburi mici care țin o bandă de metal pe rama ferestrei. Slăbiți fiecare dintre aceste șuruburi cu aproximativ 1 tură completă. Carcasa unei ferestre termopan este banda metalică care se fixează direct pe cadrul ferestrei din lemn. Balamalele care permit deschiderea și închiderea ferestrei se atașează și ele de panou. Când reglați înălțimea ferestrei, nu slăbiți șuruburile care țin balamalele de cadru.
  • Slăbiți șuruburile care țin panoul ferestrei în partea dreaptă a cadrului. Acum, după ce ați slăbit șuruburile de pe o parte a capitonului, slăbiți șuruburile de pe partea dreaptă a cadrului. Așa cum ați făcut înainte, rotiți fiecare șurub cu 1 rotire completă în sens invers acelor de ceasornic pentru a-l slăbi.
  • Apăsați sau ridicați fereastra  pentru a regla înălțimea. După ce cele 8 șuruburi au fost slăbite, veți putea ridica sau coborî înălțimea panoului mobil al ferestrei. Mutați fereastra cu un mic increment în jos, dacă fereastra nu s-a închis complet, sau în sus, dacă fereastra se lipeste de cadru la închidere. Poate fi necesar să susțineți greutatea panoului ferestrei până când șuruburile au fost strânse din nou. Dacă panoul este foarte greu, acesta poate fi tras în jos sub propria greutate.

2.Reglarea poziției de blocare la geamurile termopan pentru o sigilare mai bună

  • Deschideți geamurile termopan și găsiți capul de reglare a blocării. Dacă stilul dvs. de fereastră se deschide spre exterior, mai degrabă decât în sus, puteți muta încuietoarea de pe bandă înainte sau înapoi. Uită-te la jumătatea inferioară a cercevelei deschise a ferestrei, cam la jumătatea distanței dintre încuietoare și partea inferioară a cercevelei. Ajustarea poziției încuietorului va ajuta la etanșarea corectă a ferestrei dacă fereastra încuiată a fost slăbită sau dacă mecanismul de blocare nu prinde și sigilează corect fereastra.
  • Introduceți o cheie hexagonală în capul de blocare. La majoritatea mărcilor de geamuri  termopan, o cheie Allen este utilizată pentru a muta amplasarea încuietorii.
  • reglați din balamale ferestrele pe verticală și orizontală, mai ales dacă geamurile termopan sunt de tip oscilobatant. Balamalele geamurilor termopan se întrețin ca oricare alte balamale. Aveți nevoie de un ulei special, care se găsește în comerț, și ungeți balamalele geamurilor.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI