Orezul este un aliment consumat de oamenii din întreaga lume. Ieftin și o sursă importantă de carbohidrați, rareori lipsește din cămările noastre. Dar cât orez ar trebui să mâncăm? Iată un truc simplu și ușor care te ajută să calculezi cantitatea exactă.
Cu siguranță v-ați aflat în situația în care ați pus la fiert mai mult orez decât trebuie. Este un ingredient foarte ieftin care ne permite să creăm cele mai gustoase mâncăruri, însă doar dacă punem cantitatea potrivită.
Ca și oricare alt aliment pe care îl adăugăm în mâncare, orezul trebuie să fie perfect măsurat. Dacă faceți prea mult, riscați să-l aruncați, lucru pe care nimeni nu vrea să-l facă.
A pune cantitățile potrivite de mâncare înseamnă și economisirea de timp și bani. Cea mai simplă metodă pe care o putem folosi pentru a cântări orezul este folosind cântarul de bucătărie.
În cazul în care nu aveți la dispoziție un cântar de bucătărie, țineți cont că o jumătate de cană normală înseamnă 100 de grame de orez. Pentru fiecare jumătate de cană de orez folosită, adăugați o cană plină de apă.
Regula este simplă: întotdeauna veți avea nevoie de două ori mai multă apă decât orez.
În primul rând, trebuie să știți că există mai multe tipuri de orez, dar în linii mari, ele sunt clasate după formă, adică bob lung sau bob scurt, dar și după culoare, alb sau maro.
Orezul brun poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase și ne poate proteja împotriva bolilor cronice. Orezul alb susține energia și restabilește nivelul de glicogen, este un aliment cu reziduuri reduse și ușor de digerat. Ambele tipuri de orez nu conțin gluten.
Orezul brun este o alegere mai hrănitoare, oferind o gamă largă de vitamine, minerale și compuși de protecție ai plantelor.
O porție de 100 de grame de orez alb cu bob lung, fiert, are următoarele valori nutriționale:
Pe de cealaltă parte, o porție de 100 de grame de orez brut, fiert, are următoarele valori: