Trucul genial pentru a tăia ceapa. Cum să păstrezi cea mai bună savoare, e secretul gospodinelor

de: Sabina Anastasia
07 11. 2022

Trucul genial pentru a tăia ceapa. Toată lumea este deja obișnuită cu ideea de a plânge când toacă ceapă. Știai, însă, că modul în care o tai are un impact major asupra aromei acesteia? Vezi cum trebuie să procedezi pentru a păstra cea mai bună savoare a legumei. Secretul celor mai experimentate gospodine.

Trucul genial pentru a tăia ceapa

A toca ceapa s-ar putea să nu fie sarcina ta preferată în bucătărie. Totuși, acest produs este unul de bază când vine vorba despre gătit. Astfel, tot ce ne rămâne de făcut este să înțelegem cum trebuie să tocăm corect ceapa corect, în așa fel încât să nu plângem prea mult și, totodată, să îi păstrăm savoarea.

Știai că direcția în care tai ceapa are un impact major asupra aromei acesteia? Dacă tai o ceapă de la un capăt la altul, va avea o aromă mai blândă decât dacă o tai pe mijloc. Explicația este foarte simplă. Ceapa tăiată eliberează compuși de aromă în funcție de felul în care o tai – pro sau contra curentului.

Dacă ceapa este tăiată felii paralele, dinspre dreapta spre stânga, urmând forma bulbului, leguma va fi mai dulce. Aroma sa va fi mult mai blândă decât de obicei. Gospodinele care vor să caramelizeze ceapa obișnuiesc să o taie urmând forma bulbului legumei. Poți vedea exact la ce ne referim accesând prima imagine din galeria FOTO a acestui articol.

Al doilea material din galeria FOTO prezintă un mod de a tăia ceapa nu tocmai preferat de către gospodine. Ceapa tăiată împotriva formei bulbului are o aromă mult mai stridentă. Din această cauză, s-ar putea să plângi mai mult când o toci astfel. Îți recomandăm să toci ceapa urmând metoda tradițională, dacă este posibil.

Ce să faci ca să plângi mai puțin

Bineînțeles, dacă vrei să plângi mai puțin când tai ceapa, există și alte trucuri la care poți apela. Cum se taie ceapa, de fapt. Mai întâi de toate, după ce ai tăiat ceapa în două jumătăți, asigură-te că o așezi cu părțile tăiate spre tocătorul de lemn. În acest fel, vaporii eliberați de ceapă vor fi semnificativ mai puțini.

Un alt secret de care ar trebui să ții cont are de-a face cu modul în care cureți ceapa înainte de a o toca. Îndepărtează întotdeauna doar partea de ceapă unde au crescut frunzele. Nu tăia terminația unde au crescut rădăcini. Dacă vei face acest lucru, compușii de aromă îți vor irita ochii mai puternic.

Când începi să tai ceapa, încearcă să menții feliile cât mai aproape una de cealaltă. Dacă nu îndepărtezi terminația unde se află rădăcinile, va fi mai ușor să faci acest lucru. Ținând cont de aceste mici „trucuri”, vei reuși să nu mai plângi atât de mult în bucătărie, când vrei să gătești un fel de mâncare cu ceapă.