Vinetele sunt delicioase, mai ales dacă alegi să le coci. Însă nu toată lumea știe care este modul corect de coacere și curățare a vinetelor.
Fie că alegi să le coci în cuptor, pe grătar sau la oală, vinetele sunt delicioase, mai ales dacă știi să le prepari și cureți corect.
Pentru că este sezonul vinetelor, iar din ele obținem cea mai delicioasă salată, a venit momentul pentru câteva trucuri pe care ar trebui să le știe orice pasionat de aceste legume.
Pentru început, trebuie să știi ce fel de vinete să alegi. Uită-te la codițe și ai grijă ca acestea să nu fie uscate. Coaja trebuie să fie de un violet foarte închis, spre negru, iar vinetele trebuie să fie ușor pufoase, la atingere.
Cel mai bine este să le coci pe o suprafață încinsă, cum ar fi grătarul, pentru că pe flacără directă va dura foarte mult. Dacă ai o cantitate mare de vinete de copt, durează mult până ce fiecare va fi gata.
Poți folosi un grătar, o plită încnsă pe foc de lemne sau chiar aragazul pe care pui o tavă mare.
Suprafața vinetei ar trebui să fie carbonizată pentru un gust aparte. Pentru început, spală bine vinetele, apoi usucă-le și înțeapă-le cu o furculiță din loc în loc. Așează-le pe grătar, plită sau disc și lasă-le la copt, întorcându-le periodic.
Tot procesul ar putea dura în jur de 30-40 de minute, în funcție de intensitatea focului.
Curăță vinetele cât timp sunt fierbinți, pentru că după ce se răcesc, coaja se va desprinde cu tot cu pulpă. Pune o sită deasupra unui vas în care să le scurgi, apoi una câte una, pe un tocător, despică vânăta pe lungime și desfă coaja cu ajutorul unei linguri. Răzuiește bine pulpa de pe coajă apoi pune-le în vas la scurs.
Lasă-le la scurs măcar 20 de minute, timp în care se vor și răci. Toacă-le cu un instrument de lemn apoi amestecă-le cu maioneză, ceapă tocată mărunt și servește-le.
Dacă nu dispui de un foc în curte, poți pune vinetele spălate și curățate, tăiate în jumătate în cuptor, la 210 grade. Le pui pe o tavă tapetată cu hârtie de copt cu coaja în sus, apoi pur și simplu le cureți de coajă, le toci și ai obținut vinete coapte delicioase.