Trucul genial cu gălbenuș de ou pentru carne. Ce se întâmplă după doar 15 minute

de: Năstase Mirabela
10 12. 2021

Care este trucul genial cu gălbenuș de ou pentru carne. Este un truc împrumutat de la bucătarii chinezi și este de mare folos și în bucătăria tradițională românească. Acum că se apropie sărbătorile, fiecare gospodină își pregătește meniul, care e musai să iasă perfect: friptura să iasă suculentă, preparatele tradiționale să nu lipsească de pe masă. Trucul cu gălbenuș de ou aplicat cărnii este de mare ajutor, mai ales în ce privește friptura.

Trucul genial cu gălbenuș de ou pentru carne

Când gătești carnea, trebuie să te asiguri că aceasta rămâne fragedă și suculentă, și că își că își păstrează aromele în mod natural. Pentru asta, gălbenușul de ou îți poate fi de mare ajutor. Acest truc cu gălbenuș de ou este împrumutat din bucătăria chinezească, bucătarii asiatici folosind gălbenușul de ou pentru a frăgezi carnea înainte de a o găti.

Astfel, bucătarii din China, pun carnea în gălbenuș de ou pentru circa 15 minute, tehnica fiind cunoscută drept „catifelarea” cărnii și nu marinare. Astfel, gălbenușul de ou creează o peliculă protectoare pe suprafața cărnii, ce împiedică lichidul  să se evapore în timpul preparării termice. Astfel, friptura iese suculentă și fragedă, iar aromele sunt păstrate toate în interior.

Alt truc bun pentru gătirea supei

Însă dincolo de trucul cu gălbenușul de ou, mai trebuie să reții că pentru ca friptura să își păstreze sucurile, trebuie să o lași câteva minute să se „odihnească” după gătire, înainte de a fi tăiată și savurată. Cel mai bine vei observa asta dacă așezi friptura pe un tocător din lemn. Carnea de vită proaspăt gătită pe grill sau pe grătar, spre exemplu, la început va elibera sucul, după care îl va trage la loc, dacă se lasă câteva minute după ce ai luat-o de pe foc.

De asemenea, un alt truc împrumutat din bucătăria asiatică este acela de a fierbe carnea înainte de a o prepara. Chinezii obișnuiesc să o facă asta câteva minute înainte de a o gătit propriu-zis, apoi aruncă respectiva apă. Astfel, carnea va elibera urmele de sânge și toate impuritățile pe care le mai conține, iar spuma ce se formează la suprafața apei este cel mai bun indicator pentru asta.

Altfel spus, dacă urmează să prepari supă sau ciorbă, dă carnea câteva minute în clocot, iar în loc să aduni spuma cu o paletă, aruncă prima apă în care a fiert carnea. Astfel, te vei asigura că scapi de toate impuritățile, iar supa iese clară și limpede.