Există un truc genial la care oricine poate să apeleze, mai cu seamă cei care își doresc să aibă o grădină fără cusur care să fie sănătoasă și frumoasă. Ce poți să faci ca să scapi de pesticidele toxice din comerț? Toți românii trebuie să afle asta! E simplu, rapid și ieftin! Este de mare ajutor dacă obișnuiești să te aprovizionezi cu fructe și legume din supermarket-uri.
Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de grădina lor pentru că statul acasă în această perioadă i-a făcut să fie mai atenți la detalii decât înainte. Un număr mare apelau înainte cu mult mai mult la soluțiile din comerț care se știe că sunt toxice, iar acum și-au întors fața spre trucuri utile și simple care să-i ajute în acest sens.
Simpla spălare a fructelor și legumelor nu te scăpă așa cum ai crede de chimi calele din soluțiile din supermarket-uri și pe care cel mai des îl simți la cele cumpărate din magazine. Pentru a te simți mai în siguranță și pentru a fii atent cu tine și cei dragi, folosește-te de un truc simplu care are la bază ingrediente pe care le ai oricum în cămara ta.
Ai nevoie doar de oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu și sare grunjoasă. Oțetul are un miros care dispare odată cu evaporarea lui și e foarte eficient în eliminarea pesticidelor de pe legumele și fructele în special cumpărate din magazine.
Acest lucru este valabil și în cazul lămâii. E nevoie să pui un pahar de oțet sau suc de lămâie (200 de ml) la 2 litri de apă pentru soluția minunată. De asemenea, te poți ajuta și de 2 linguri de bicarbonat de sodiu amestecat cu sare grunjoasă într-un litru de apă care formează soluția în care le speli.
Aceasta elimină rezidurile chimice din fructe și legume, dar trebuie să le lași aproape jumătate de oră în ea, ulterior să le clătești. În cazul în care te grăbești și nu ai atâta timp pentru truc, e de ajuns să le freci cu un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu, mai apoi să le speli înainte de a le consuma.
„Din păcate, consumatorul român nu are posibilitatea să verifice dacă legumele sau fructele achiziționate dintr-o piață agroalimentară sau dintr-un hipermarket conțin reziduuri de pesticide. Informațiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la legumele şi fructele aflate la vânzare, se referă doar la: țara de origine, clasa de calitate și prețul per unitatea de vânzare, și foarte rar, sunt menționate informații privind tratamentele chimice aplicate după recoltare”
Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului din România