Cum poți să cureți urzici fără să te rănești? Mulți oameni greșesc la această parte atunci când vor să prepare rețete cu acest ingredient principal. Ce remedii calmează pielea atunci când te iriți din această cauză? Bunicii știau asta. Ce recomandă specialiștii să aplici peste zona afectată de usturimea de la urzici? Cu siguranță nu vei mai sta cu teamă când te vei gândi să pregătești o mâncare din aceste plante.
Primăvara vine cu noi verdețuri pe care în special veganii adoră să le prepare. Românii adoră mai ales mâncarea de urzici pe care o consumă cu puțină smântână pe deasupra și mămăligă.
Cu toate că este delicioasă, puțini se încumetă să le curețe pentru că pot să te rănească. Iritația provocată de ele este foarte neplăcută, dar cu toate astea nu trebuie să mai eviți să le pregătești singur acasă.
Există un truc ce te ajută să calmezi zonele afectate. Trebuie să pui peste rană ulei de măsline, suc de ceapă, suc de lămâie sau oțet. Acest lucru trebuie făcut rapid. Desigur că este cel mai rapid și eficient să îți pui o pereche de mănuși înainte de procedeu.
După ce speli pe cât de bine posibil urzicile, rupe frunzele și pune-le într-un vas cu apă călduță și oțet. Lasă plantele astfel pentru 10-15 minute, iar mai apoi după ce le vei scoate din recipient vei vedea că acestea nu vor mai înțepa atât de tare.
Trebuie să știi că apa în care stau urzicile își va schimba culoarea și va deveni ruginie, dar asta nu trebuie să te sperie. Este vorba doar despre o reacție chimică și foarte normală în acest caz.
După ce termini să le cureți, pune-le la fiert într-o apă curată pentru maximum 10 minute, ulterior poți să le călești cu puțin unt sau smânână de gătit și să le servești cu mămăligă. Câțiva oameni adoră să mănânce și un ou poșat sau prăjit lângă, dar depinde de zonă și de preferințele fiecăruia.
-câteva mâini de urzici
-o ceapă mare
-2 linguri cu ulei
-sare și piper
-2 căței de usturoi
-3 linguri de făină
-200 de mililitri de lapte
Acid folic – 14 mcg
Calorii – 42 kcal
Vitamina A – 2.011 IU
Vitamina B – 0,103 mg
Vitamina K – 498,6 mcg
Fibre – 6,9 g
Calciu – 481 mg
Fier – 1,64 mg
Magneziu – 57 mg
Fosfor – 71 mg
Zinc – 0,34 mg
Potasiu – 334 mg
Proteine – 2,71 mg