Trucul genial care îți fierbe ouăle corect. Secretul s-a aflat: așa ies perfect moi sau tari
Nu de puține ori oul este nelipsit din meniul de la micul dejun al multora dintre noi. Și pe bună dreptate, deoarece este un aliment foarte sănătos și sățios. Dar, cu siguranță de nenumărate ori oul pe care l-ați fiert nu a ieșit așa cum v-ați dorit. Iată câteva trucuri geniale pentru a fierbe ouăle corect.
Cât timp trebuie fiert un ou ?
Unele persoane preferă oul cu un gălbenuș cât mai moale, altele nici nu vor să vada așa ceva. Pentru a putea fierbe oul pe placul și gustul vostru trebuie sa cunoașteți niște trucuri și să ții cont de niște reguli.
- Oul nu trebuie pus în apă clocotită, ci în apă rece atunci când vrei să-l fierbi. Dacă vei pune oul în apă fierbinte, asta va duce la fierberea lui neuniformă sau chiar la crăparea lui;
- Nu pune foarte multe ouă în același vas. La fiert, ouăle trebuie să nu fie înghesuite și să fie acoperite cu cel puțin 2 centimetri de apă.
- O linguriță de oțet, una de bicarbonat de sodiu sau o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierb ouăle vor împiedica împiedica împrăștierea albușului, în cazul în care crapă coaja, iar descojirea lor va fi mai ușoară, după fierbere.
- Înțeapă fundul oului cu un ac înainte de a-l pune în apă sau crapă puțin ouăle înainte de a le trece prin jetul de apă rece, după fierbere.
- Focul trebuie să fie mare până când apa începe să fiarbă, apoi dat la minimum.
Ouăle fierte se trec imediat prin jet de apă rece sau se pun în apă cu gheață, pentru a se decoji mult mai ușor.
Cât timp trebui fiert un ou moale și cât unul tare
Evident că, dacă preferi un ou moale, timpul de fierbere va fi mult mai scurt, ca de altfel în cazul unui ou tare, acesta necesită timp mai mare de fierbere. Penstru asta este bine de știut că timpul de fierbere începe din momentul în care apa dă in clocot.
Oul foarte moale, cu gălbenuș lichid nu necesită mai mult de 2 minute de fierbere. Cel cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale, dublu, mai exact 4 minute de fierbere. Un ou cu gălbenuș moale, necesită aproximativ 6 minute de fierbere. Oul fiert cu galbenuș tare, dar cremos trebuie fiert timp de 8 minute, în timp ce unul cu gălbenuș tare necesită 10 minute de stat la fiert. Pentru cei care doresc ca gălbenușul să fie foarte fiert, atunci trebuie să lase oul la foc timp de 12 minute.
Este bine de stiu că un ou fiert poate rezista la frigider și o săptămâna, dar dacă a fost decojit atunci trebuie consumat în acea zi.
Dacă le țineți la temperatura camerei, ouăle fierte trebuie consumate după două ore, altfel ele pot deveni periculoase pentru sănătate.