Roșiile au o mare varietate de utilizări pentru gătit. De asemenea, ele constituie din când în când niște gustări bune. Dar, la fel ca și alte legume, roșiile sunt bune de consumat doar pentru o anumită perioadă. Odată ce trece această perioadă, roșiile se vor strica și va trebui să le aruncați. Să zicem că aveți niște roșii și că arată ciudat. Încercați să vă dați seama dacă sunt încă proaspete, dar nu sunteți sigur. Iată un ghid care v-ar putea ajuta să vă dați seama.
Durata de păstrare a prospețimii unei roșii depinde de câțiva factori. Câțiva dintre acești factori includ momentul în care a fost recoltată și momentul în care a fost cumpărată.
Acum, să vedem cât timp rezistă unele tipuri de roșii atunci când sunt păstrate la temperatura camerei și când sunt păstrate în frigider.
Tipul de roșie | Păstrată la temperatura camerei | Păstrată la frigider |
Tomate la conservă | Între un an și 18 luni,
dacă nu a fost deschisă |
Șapte zile, în cazul
în care a fost deschisă |
Roșii coapte | 7-10 zile | 5-10 zile |
Roșii necoapte | 9-15 zile, în funcție
de cât de necoapte sunt |
Congelarea va accelera
ritmul de coacere |
Roșii proaspete | O săptămână | Două săptămâni |
Sunt câteva semne pe care trebuie să le urmăriți atunci când verificați dacă o roșie este stricată:
Dacă nu are culoarea roșie solidă obișnuită sau dacă observați o decolorare, este mai bine să aruncați această roșie. Crăpături, pete de mucegai sau orice deteriorare pe suprafața ei: Acestea sunt semne că roșia s-a stricat.
Când sunteți pe cale să cumpărați roșiile de la piață, asigurați-vă că îi dați o ușoară strângere, dar nu o stoarceți. Dacă roșiile se scufundă atunci când le strângeți, este un semn de stricăciune.
Aceasta înseamnă că trebuie folosite imediat, altfel le aruncați.
Acesta este un semn sigur că a depășit deja data de utilizare și trebuie aruncate imediat.
Dacă produce un miros putred, amar sau urât, mai ales în apropierea tulpinii, aruncați imediat roșia.
Dacă vedeți muște de fructe pe roșii, este posibil ca acestea să se strice. Muștele de pe roșii pot fi foarte respingătoare, dar puteți evita acest lucru dacă le puneți în congelator.
Uneori, semnele unei roșii stricate nu sunt întotdeauna evidente la exterior și s-ar putea să nu știți până când nu o luați acasă de la magazin. Odată ce ai tăiat roșia, așa îți dai seama că este stricată:
De cealaltă parte, roșiile zbârcite nu sunt rele. În cazul acestor roșii, acest proces vă spune că pielea roșiei se întărește pe măsură ce îmbătrânește.
Atâta timp cât nu percepeți niciun miros, nu vedeți niciun semn de mucegai sau roșia devine putredă, atunci este sigură pentru a fi consumată.
Zbârciturile roșiilor sunt doar un semn de deshidratare. Pe măsură ce tot lichidul din roșie se reduce, suprafața exterioară începe să se încrețească. Roșiile pot arăta urât, dar sunt în continuare sigure pentru a fi consumate.
Pentru roșiile necoapte, este important să le așezați cu partea cu tulpina în jos într-o cutie sau într-o pungă de hârtie. Așezați-le într-un loc răcoros pentru depozitare până când culoarea lor se schimbă în roșu.
O roșie complet coaptă trebuie depozitată departe de lumina soarelui atunci când este păstrată la temperatura camerei. Atunci când depozitați roșiile coapte, asigurați-vă că nu se ating între ele și păstrați-le tulpinile îndreptate în sus.
Roșiile prea coapte trebuie păstrate în frigider. Nivelurile scăzute sau absența aerului din frigider vor reduce ritmul de coacere a roșiilor și ar trebui să le facă să reziste câteva zile în plus. Puteți, de asemenea, să vă conservați roșiile punându-le la murat.
Această metodă presupune depozitarea roșiilor într-un lichid sărat, de decapare. Lichidul de murat este alcătuit din oțet, apă și sare. Dacă este nevoie, puteți adăuga zahăr și alte câteva condimente.
Conservarea roșiilor ajută, de asemenea, la păstrarea lor. Există două metode de punere în conservă și puteți alege pe cea pe care o preferați. O altă modalitate bună de conservare a roșiilor este deshidratarea lor. Această metodă presupune scurgerea roșiilor de conținutul lor de apă. Cu apa scoasă, rata cu care se va strica roșia se reduce.
Roșiile, atunci când sunt păstrate în mod corespunzător, rezistă de obicei o vreme. Dar, în anumite condiții, acestea se pot strica mai repede decât vă așteptați. Există câteva motive pentru care roșiile depozitate se pot strica mai repede:
Dacă credeți că o roșie este stricată sau putredă, este mai bine să o aruncați. Consumul de roșii stricate poate provoca boli grave. Așadar, atunci când nu sunteți sigur de calitatea a ceea ce aveți, aruncarea lor este cea mai sigură cale de urmat.