Trucul genial care împiedică mâncarea să mai dea în foc. Gospodinele iscusite îl folosesc deja

de: Năstase Mirabela
09 02. 2022

Ce truc să folosești pentru a împiedica mâncarea să mai dea în foc. Gospodinele iscusite îl folosesc deja, însă trucul poate fi la îndemâna oricui. Astfel, nu mai riști ca mâncarea să se reverse din oală pe aragaz, evitând murdăria sau petele inestetice care rămân apoi. Trucul are la bază o explicație științifică destul de simplă.

Trucul genial care împiedică mâncarea să mai dea în foc

Trucul care împiedică mâncarea să mai dea în foc este acela de a lua o lingură de lemn și de a o pune deasupra cratiței. Vei observa astfel că lichidul transformat în spumă nu o să mai treacă de marginea cratiței în care fierbi, fie pastele, fie laptele etc.

Explicația este simplă și nu este vorba despre nicio magie la mijloc. Se întâmplă asta deoarece lemnul este un bun izolator și nu va conduce căldura.

Astfel, lingura de lemn va rămâne mai rece decât oala în care este fiert preparatul tău, iar bulele formate se transformă din nou în lichid când ating de ea.

Aragazul va rămâne impecabil și nu vei mai avea grija mâncării care dă în foc. Trebuie însă să ai grijă să înlocuiești lingura atunci când se încălzește, întrucât trucul nu va mai fi eficient.

Ce mai poți face

Dacă însă nu dorești să apelezi la un astfel de truc, mai poți apela la alte soluții salvatoare. Ai nevoie de oala potrivită, un sufucient de mare pentru ca laptele, cafeaua, pastele, tocănițele sau ciorbele să-ți dea în foc.

Nu umple oala până la limita de sus și nu uita să lași focul mic. Atunci când lichidul începe să se ridice, amestecă ușor și ia de pe foc oala, repetând procesul până ce lichidul este fiert.

În cazul laptelui, trebuie să știi că există vase specializare pentru fierberea lui, net superioare celor uzuale. Astfel, vei evita problema murdăririi aragazului și pierderea unei cantități de lichid. Secretul constă în faptul că pereții vasului specializat sunt mai groși față de un ibric obișnuit, fapt care va face ca procesul de fierbere să fie mai lent, iar temperatura de fierbere să fie una constantă.

Alte trucuri în bucătărie

Gospodinele mai apelează și la alte trucuri, atunci când sunt la cratiță. Spre exemplu, ca să nu mai lăcrimeze atunci când toacă ceapa, tot ce au de făcut este să o țină într-un bol cu apă pentru câteva minute sau într-un bol în care ai stors o lămâie în prealabil.