Românii consumă multă fasole, mai ales dacă este preparată în mod tradițional cu ceapă călită sau în ciorbă ori scăzută. Ceea ce dă bătăi de cap gospodinelor este faptul că fierbe foarte greu. Multe dintre ele aleg din ce în ce mai des fasolea la borcan sau la cutie, iar în felul acesta nu se mai străduiesc să stea ore întregi să fiarbă fasolea cumpărată de la piață. Există un truc pentru a o pune pe masă celor dragi mult mai rapid. Cum trebuie să procedezi ca să fiarbă mai repede? Preparararea ei nu va mai fi un test de răbdare.
Toate gospodinele care aleg să prepare rețete ce conțin și fasole au deja în minte faptul că răbdarea le va fi testată. Desigur că în timpul în care o lași pe foc poți să faci alte treburi în casă sau să te ocupi de alte feluri de mâncare.
Dacă nu vrei să îți mai bați capul, ai foarte multe variante în supermarket-uri cu fasole la borcan sau la cutie care te ajută să termini mai rapid masa de prânz. Cu toate astea, sunt unii bucătari care vor să facă totul de la zero și să se foloseasă de fasolea pe care o cumpără de la piață.
Există câteva trucuri care te ajută în acest caz pentru a fierbe mai ușor fasolea. Timpul de fierbere pentru fasole variază: de la 45 de minute până la 2-3-4 ore. Depinde de soiul pe care îl alegi și de vechimea sa. Fasolea trebuie aleasă bine și lăsată la înmuiat câteva ore bune în apă călduță.
Dacă nu ai prea mult timp la îndemână, pune boabele în apa deja dată în clocot și lasă-o la înmuiat o oră. Nu trebuie să o pui la fiert în apa în care s-a înmuiat! Ca ea să fie gata pe cât de rapid posibil, pune în apă un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu.
Nu este recomandat să pui și sare pentru că asta o va face să se întărească. Poți să o prepari scăzută sau ciorbă. Pentru o ciorbă de fasole este nevoie să schimbi apa și să pui legumele la gătit alături de boabe.
Amestecă periodic în ea și nu uita de ceapa care să îi ofere dulceața necesară. Pentru fasole bătută lucrurile sunt mai ușoare. Pisează boabele după ce devin moi, iar alături servește pasta tradițională cu un sos de ceapă călită alături de puțină pastă de roșii.