Orezul este unul dintre produsele de bază din bucătăria indiană și nu numai. Toată lumea știe să-l gătească potrivit pașilor indicați în rețete, însă nu mulți cunosc secretele care pot să facă acest produs perfect pentru a fi consumat la diverse mese. Indiferent dacă folosiți orez cu bob scurt, mediu sau lung, el trebuie fiert corespunzător. Nu veți fierbe bine orezul dacă nu urmați trucul degetelor pentru cel mai bun orez. Află în rândurile de mai jos cum poți să faci mâncare cu orez moale și pufos.
Gospodinele au întotdeauna la îndemână cel puțin trei variante de orez din care pot să aleagă: orezul alb cu bob scurt, mediu și lung. Regula generală de care trebuie să se țină cont când vine vorba despre prepararea orezului este următoarea – cu cât bobul de orez este mai scurt, cu atât orezul iese mai lipicios.
Când spunem lipicios, ne referim la faptul că boabele de orez se lipesc foarte ușor între ele, în loc să fie sfărâmicioase. De obicei, mâncărurile preparate cu acest tip de orez sunt mai ușor de consumat cu bețișoare.
Pe de altă parte, cu cât bobul de orez este mai lung, cu atât mâncarea va fi, la final, mai puțin lipicioasă. Basmati este cel mai puțin lipicios orez. Din acest motiv nu puteți găti, de exemplu, rulouri de sushi cu orez Basmati. Acesta prezintă, spre deosebire de alte tipuri de orez, o aromă aparte și subtilă de nucă.
De obicei, gospodinele din țara noastră optează pentru orez Basmati când pregătesc diverse mâncăruri. Pentru ca acest orez să iasă perfect, trebuie înmuiat în apă timp de cel puțin 30 de minute înainte de a fi preparat. Atenție, această regulă nu se aplică în cazul tuturor felurilor de orez.
Ulterior, orezul Basmati poate fi scurs și folosit la gătirea mâncărurilor. Însă înmuierea sa nu este singurul secret de care ar trebui să se țină cont. Ai auzit vreodată despre trucul cu degetul pentru prepararea celui mai bun orez? Acest secret din bucătărie a fost împărtășit de celebrul bucătar Kevin Tien.
Bucătarul a folosit metoda „trucului degetelor” pentru a măsura corect apa în care trebuie fiert orezul, în așa fel încât acesta să iasă moale și pufos. Tot ce trebuie să faci este să adaugi apă doar cât să ajungă la prima linie de pe degetul tău arătător.
Cu ajutorul acestui secret, vei reuși să măsori întotdeauna câtă apă se pune, de fapt, atunci când fierbi orezul. În acest fel, boabele nu vor fi nici prea dure, nici fierte exagerat. Vor ieși prefecte pentru a fi folosite în diverse feluri de mâncare.