12 aug. 2024 | 15:52

Trucul de aur pentru cea mai bună zacuscă. Cele două ingrediente care îi dau gustul autentic, exact pe vremuri

Sfaturi Culinare
Trucul de aur pentru cea mai bună zacuscă. Cele două ingrediente care îi dau gustul autentic, exact pe vremuri
Trucul de aur pentru cea mai bună zacuscă. Cele două ingrediente care îi dau gustul autentic, exact pe vremuri

Zacusca se numără printre pregătirile pe care orice gospodină le face vara sau toamna, pentru sezonul rece. Această pastă de legume aromată și sățioasă se păstrează foarte bine la borcane dacă este pregătită cum trebuie și rezistă chiar și mai mult de un an pe raftul din cămară. Care sunt cele două ingrediente care asigură gustul autentic?

Secrete pentru cea mai bună zacuscă

Pentru a pregăti zacusca perfectă, ai nevoie de legume proaspete și de calitate, dar și de câteva ingrediente pentru a echilibra gustul și textura preparatului. Începeți prin a coace ardeii și vinetele, proaspăt culese și spălate cu un jet de apă rece.

După ce sunt bine coapte, curățați-le și tocați-le mărunt. Într-o cratiță mare, căliți ceapa până devine aurie, apoi adăugați roșiile tocate și legumele coapte. Lăsați compoziția să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când.

În timpul fierberii, adăugați sare, piper și foi de dafin, pentru o aromă deosebită. În funcție de cantitatea de zacuscă și de cât de acide sunt roșiile se adaugă și 1-2 linguri de zahăr și se amestecă bine pentru a-l dizolva complet.

Gustați și ajustați cantitatea de zahăr dacă este necesar. Spre finalul procesului, adăugați 1-2 linguri de oțet, amestecați și lăsați zacusca să fiarbă câteva minute pentru a se integra bine toate aromele.

Ce rol au zahărul și oțetul în rețeta de zacuscă

Deși la prima vedere ar putea părea surprinzător, zahărul are un rol crucial în rețeta de zacuscă. Nu doar că adaugă un strop de dulceață, dar ajută și la echilibrarea gusturilor și la caramelizarea legumelor, ceea ce potențează aroma preparatului. De altfel, zahărul echilibrează aciditatea roșiilor și se adaugă în orice preparat care conține roșii, de la bulion până la supe sau sosuri.

Nu trebuie să transformăm zacusca într-un fel de dulceată, ci să evidențiem dulceața naturală a legumelor. În general, o cantitate mică de zahăr (aproximativ 1-2 linguri la un kilogram de zacuscă) este suficientă pentru a aduce echilibrul dorit.

În ceea ce privește oțetul, el nu doar că adaugă o notă de aciditate, dar ajută și la conservare. Oțetul, atunci când este utilizat corect, poate intensifica aromele și poate oferi acel gust autentic preparatului.

Pentru a asigura un echilibru, folosiți oțet de calitate, de preferință de vin sau de mere, care adaugă o notă subtilă de aciditate fără a schimba gustul preparatului. Aproximativ 1-2 linguri de oțet la un kilogram de zacuscă sunt de obicei suficiente pentru a obține efectul dorit. Este important să adăugați oțetul spre finalul procesului de gătire, pentru a evita evaporarea lui în timpul fierberii.

Parteneri
Ce s-a descoperit la autopsia lui Silviu Prigoană. Cauza reală a morții milionarului
Redactia.ro
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Click.ro
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Anamaria Prodan i-a cerut iertare lui Reghecampf, după moartea lui Silviu Prigoană: 'Am pus mâna pe telefon şi i-am scris'. Ce răspuns a primit impresara de la fostul soț
Unica.ro
Vreme ieșită din tipare în toată România. Alte vești proaste de la ANM
EVZ.ro
Ce a comandat Silviu Prigoană de la restaurantul din Bran, cu câteva minute înainte să moară. Afaceristul nu a mai apucat să mănânce
Spynews
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
DEZVĂLUIRI din VILA lui Silviu Prigoană. Copiii, PRINȘI în CONFLICT
Mediaflux
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul om de afaceri
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro