Trucul banal cu care economisești și 50% la factura de gaze. Ce greșeală fac mulți români

de: Ana Chivu
06 12. 2021

Românii nu mai duc pasul cu valul de scumpiri, iar acum se străduiesc să găsească trucuri care să le scotă mai puțini bani din buzunare. Există câteva soluții care să te ajute în acest sens și ca să economisești la factura de gaze. Diferențele se vor vedea de la lună la lună. Ce trebuie să faci?

Cum să economisești la factura de gaze?

Un subiect greu de auzit pentru români este cel al scumpirilor din pandemie. Din păcate, unii taie de pe lista de cumpărături unele alimente, alții fac sacrificii pe alte părți precum căldura în casă pe care nu o dau la maximum sau modul în care se folosesc de electricitate/combustibil.

Viața în România a devenit din ce în ce mai costisitoare în vremea în care mulți oameni au rămas fără job-uri sau nu au locuri de muncă bine plătite. Tot mai mulți se gândesc la cum să țină pasul cu cheltuielile, iar pentru asta au în vedere diverse trucuri care să îi ajute în acest sens.

O soluție pentru o factură mai mică la gaze este să verifici ușile și ferestrele din casă și astfel să fii sigur că nu există pierderi de căldură. Locuințele care nu sunt sigilate cum trebuie consumă cu până la 15% mai mult decât este necesar.

Ce este recomandat să faci?

Este util să dezgheți în mod regulat frigiderul pentru că gheața formată îl face să consume mai mult pentru a ține alimentele la rece. Concret, gheața crește consumul de energie cu aproape 20%. Pentru un consum mai mic la gaze trebuie să verifici sistemul de încălzire cel puțin o dată pe an pentru a te asigura că totul funcționează eficient.

Dacă ai un echipament vechi, înlocuirea sa te poate ajuta să economisești în cele din urmă aproape 50% din consumul total de gaz. Este recomandat să ai termostatul la aproximativ 20 de grade Celsius și să te îmbraci mai gros în casă. Acesta este un sacrificiu mărunt în această perioadă, dar trebuie să știi că fiecare grad presupune cu 7% mai mult consum.

Facturi umflate la energie

Reporter: Ce face un cetățean cu o factură mare, plătește factura?
Virgil Popescu, ministrul Energiei: Eu nu aș plăti-o!
Reporter: Riscă să rămână fără curent?
Virgil Popescu: Eu nu cred că riscă să rămână fără curent pentru o factură greșită. (Sursa: digi24.ro)

  • Amenzi date de ANRE în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021
  • Hidroelectrica – 1,59 milioane lei
  • Enel Energie Muntenia – 1,32 milioane lei
  • Enel Energie – 1,22 milioane de lei
  • Electrica Furnizare – 720.000 lei
  • E.ON Energie – 620.000 lei
  • CEZ Vânzare – 270.000 lei
    sursa: Agerpres, ANRE